Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Τεχεράνης-Ουάσιγκτον μετά την άρση από τον Λευκό Οίκο, των εξαιρέσεων οι οποίες είχαν παραχωρηθεί στις 8 χώρες, που τους έδινε τη δυνατότητα να εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο, προοιωνίζοντας επικίνδυνες καταστάσεις στις αμέσως ερχόμενες εβδομάδες

 Είναι χαρακτηριστικό του κλίματος έντασης που έχει δημιουργηθεί το γεγονός, ότι ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Μπιτζάν Ζανγκανέ, δήλωσε πως «η Αμερική διέπραξε σοβαρό σφάλμα πολιτικοποιώντας το πετρέλαιο και χρησιμοποιώντας το ως όπλο, ιδίως στην παρούσα εύθραυστη οικονομική συγκυρία», μιλώντας από του βήματος του κοινοβουλίου στην Τεχεράνη.

Η Τεχεράνη εμφανίζεται έτοιμη να αξιοποιήσει όλη την ισχύ που διαθέτει προκειμένου να αντιταχθεί στις αμερικανικές κυρώσεις. Για να καταδείξει την αποφασιστικότητά της, η ιρανική Βουλή ψήφισε νομοσχέδιο με το οποίο καλεί την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίζει τις «τρομοκρατικές ενέργειες», από πλευράς των αμερικανικών δυνάμεων, ως πράξη αντιποίνων για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν τους «Φρουρούς της Επανάστασης», το επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, ως τρομοκρατική οργάνωση.

Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Ιράν αναφέρει πως το νομοσχέδιο επιτρέπει στην κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα διπλωματικά, νομικά και πολιτικά μέτρα εναντίον τυχόν τρομοκρατικών ενεργειών τις οποίες θα αναλάβουν αμερικανικές δυνάμεις σε βάρος των εθνικών συμφερόντων, υποδαυλίζοντας ακόμη περισσότερο τις διμερείς τεταμένες σχέσεις.

Την Τετάρτη, δε, ο επικεφαλής των «Φρουρών της Επανάστασης» απείλησε ότι οι δυνάμεις του θα αποκλείσουν τα στενά του Ορμούζ, διακόπτοντας την ελεύθερη ναυσιπλοΐα από θαλάσσης, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποπειραθούν να χρησιμοποιήσουν τον υψηλής στρατηγικής σημασίας ναυτικό δίαυλο για να εμποδίσουν το Ιράν να εξάγει πετρέλαιο.

Από την πλευρά του, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ εμφανίστηκε βέβαιος ότι η χώρα του μπορεί να εξάγει όσο πετρέλαιο χρειάζεται, στην αγορά και πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις δεν θα πετύχουν το σκοπό τους. «Η εχθρότητα της Ουάσιγκτον θα απαντηθεί και ο λαός του Ιράν δεν θα παραμείνει σιωπηλός», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε μια πιο διττής σημασίας διπλωματική προσέγγιση, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε στο Reuters πως δεν πιστεύει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει πόλεμο με το Ιράν, αλλά, ότι o Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να παρασυρθεί σε μια σύγκρουση. 

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας σημείωσε ότι μια αποκαλούμενη "Β-ομάδα", στην οποία περιλαμβάνεται ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, διαπρύσιος πολέμιος του Ιράν, όπως και ο συντηρητικός πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, είναι δυνατό να παροτρύνουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αποδυθεί σε μια πολεμική περιπέτεια με την Τεχεράνη.

"Αυτοί που έχουν σχεδιάσει τις πολιτικές που ακολουθούνται δεν θέλουν απλά μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων. Ωστόσο καθιστώ σαφές ότι το Ιράν δεν επιδιώκει αντιπαράθεση, αλλά δεν θα αποφύγει και να υπερασπιστεί τον εαυτό του", πρόσθεσε.

Ο κ. Ζαρίφ προειδοποίησε, επίσης, για την πιθανότητα ορισμένοι «κύκλοι» να επιχειρήσουν να σχεδιάσουν ένα «ατύχημα», το οποίο θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ευρύτερη κρίση, κατονομάζοντας ανοιχτά την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και προειδοποίησε ότι οι «Αμερικανοί θα πολεμήσουν και θα πεθάνουν για τα συμφέροντα τρίτων».

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να σημειώσει πως οι σχέσεις της χώρας του με την Ρωσία, την Κίνα και την Τουρκία είναι πιο ισχυρές από ποτέ.

Μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Νέα Υόρκη, ο κ. Ζαρίφ είπε πως το Πεκίνο δεσμεύτηκε δημόσια να εξακολουθήσει να εισάγει ιρανικό πετρέλαιο, αγνοώντας τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης. «Έχω διδακτορικό στο σπάσιμο κυρώσεων», σημείωσε εμφατικά!

Σημειωτέον ότι οι κινεζικές εταιρείες είναι από τους μεγαλύτερους πελάτες του Ιράν και για το λόγο η κυβέρνηση του Πεκίνου διαμαρτυρήθηκε επίσημα προς την Ουάσιγκτον για την απόφαση να άρουν τις εξαιρέσεις στις εισαγωγές πετρελαίου από την ισλαμική δημοκρατία.

Πολιτικοί παρατηρητές άφησαν να εννοηθεί πως η Τεχεράνη να αποσκοπεί, ενδεχομένως, να αφήσει τα πράγματα να κυλίσουν, επί του παρόντος, ως έχουν, προσβλέποντας σε αλλαγή πολιτικού σκηνικού στις ΗΠΑ, στις επόμενες προεδρικές εκλογές, με την ελπίδα ότι μια νέα ηγεσία του Λευκού Οίκου να λάβει πιο ήπια στάση έναντι του Ιράν.

Ο κ. Ζαρίφ απέρριψε όμως αυτή την ιδέα, λέγοντας πως η πολιτική του Ιράν δεν βασίζεται σε «προσδοκίες για το τι θα κάνουν, ή όχι οι αντίπαλοί του».