Γιγαντιαίο Άλμα της Αιολικής Ενέργειας στον Πλανήτη, με Έργα Ισχύος 300 Γιγαβάτ

Γιγαντιαίο Άλμα της Αιολικής Ενέργειας στον Πλανήτη, με Έργα Ισχύος 300 Γιγαβάτ
energia.gr
Τρι, 30 Απριλίου 2019 - 17:25

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας (GWEC) δημοσίευσε τη 14η ετήσια έκθεση στην οποία περιγράφεται η κατάσταση του αιολικού τομέα στον κόσμο, που επιβεβαίωσε ότι το 2018 προστέθηκε ισχύς 51,3 γιγαβάτ από νέες εγκαταστάσεις.

Το Συμβούλιο αναμένει ισχυρή ανάπτυξη κατά την επόμενη χρονική περίοδο, με περί τα 300 γιγαβάτ νέας δυναμικότητας να προστίθενται την προσεχή πενταετία, καθώς η αιολική βιομηχανία συνεχίζει να αποδεικνύει την ανταγωνιστικότητά της έναντι της υφιστάμενης παραγωγής από ορυκτά καύσιμα και πυρηνική ενέργεια.

«Το 2018 ήταν ένα καλό έτος για την παγκόσμια αιολική βιομηχανία, με προσθήκες νέων εγκαταστάσεων, ισχύος άνω των 50 γιγαβάτ. Η κυριαρχία της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας δεν εκπλήσσει, δεδομένου ότι συνεχίζονται και αυξάνονται οι επενδύσεις, με μηχανισμούς που βασίζονται στους κανόνες της αγοράς, όπως είναι οι μειοδοτικοί διαγωνισμοί και τα πράσινα πιστοποιητικά», δήλωσε η κα. Κάριν Όλενφορστ, διευθύντρια της Υπηρεσίας Πληροφοριών Αγοράς του Συμβουλίου.

«Εάν οι κυβερνήσεις τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα καταστεί μια πραγματικά παγκόσμια αγορά την επόμενη πενταετία», πρόσθεσε η ίδια.

Η Κίνα αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο ποσοστό νέων αιολικών εγκαταστάσεων κατά το περασμένο έτος, τόσο στις υπεράκτιες, με ποσοστό 40%, όσο και στις χερσαίες, σε ποσοστό 45%. Στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας προγραμματίζονται αρκετά νέα έργα, σε χώρες όπως η Ινδονησία, το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη και οι Φιλιππίνες, χάρη και στην υποστήριξη που παρέχουν οι κυβερνήσεις τους.

Στην άλλη άκρη του πλανήτη, στην Λατινική Αμερική, η Κολομβία θεωρείται ως η πιο ανερχόμενη αγορά αιολικής ενέργειας, με την κυβέρνηση της χώρας να σχεδιάζει την εκτέλεση νέων έργων ανανεώσιμων πηγών, ισχύος 1,5 γιγαβάτ, έως το 2022. Στην Αφρική, η πλειοψηφία των νέων χερσαίων αιολικών εγκαταστάσεων αναμένεται να προέλθει από την Αίγυπτο, την Κένυα, το Μαρόκο και την Νότια Αφρική, με προσθήκες ισχύος υψηλότερες από 6 γιγαβάτ, έως το 2023. Ωστόσο, οι υψηλότερες προσθήκες δυναμικού, κατά το περασμένο έτος, προήλθαν από την Αίγυπτο, με 380 μεγαβάτ.