Μεγάλη διαδήλωση, σήμερα, στο Χαρτούμ με τη συμμετοχή ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, που έχει ως στόχο να διατηρηθούν οι πιέσεις στους στρατιωτικούς για την μεταβίβαση της εξουσίας σε πολίτες.

Μετά την απομάκρυνση από την εξουσία στις 11 Απριλίου του προέδρου Όμαρ αλ Μπασίρ από τον στρατό υπό τις πιέσεις ενός άνευ προηγουμένου κινήματος αμφισβήτησης που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο, ένα μεταβατικό στρατιωτικό συμβούλιο ανέλαβε την εξουσία για δύο χρόνια.

Οι επικεφαλής του κινήματος αμφισβήτησης, οι οποίοι αξιώνουν μια κυβέρνηση πολιτών, και οι στρατιωτικοί που βρίσκονται στην εξουσία συμφώνησαν το Σάββατο για τη δημιουργία ενός κοινού συμβουλίου που θα αντικαταστήσει το μεταβατικό στρατιωτικό συμβούλιο, αλλά οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν όσον αφορά τη σύνθεσή του.

Οι εκπρόσωποι του κινήματος αμφισβήτησης προτείνουν ένα 15μελές συμβούλιο, στο οποίο θα μετέχουν 8 πολίτες, ενώ ο στρατός θέλει ένα 10μελές συμβούλιο, στο οποίο θα μετέχουν 7 στρατιωτικοί.

Την Τρίτη, ο στρατηγός Σάλαχ Αμπντελχάλεκ, μέλος του μεταβατικού στρατιωτικού συμβουλίου, ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής της αρχής αυτής Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, θα είναι "ο ηγέτης του (μελλοντικού) κρατικού Συμβουλίου".

Η Συμμαχία για την Ελευθερία και την Αλλαγή (ALC), η οποία ηγήθηκε του κινήματος αμφισβήτησης, κατηγόρησε τότε τους στρατιωτικούς ότι "δεν εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να παραχωρήσουν την εξουσία στον λαό".

Η ALC ζήτησε επίσης την πραγματοποίηση "μιας πορείας ενός εκατομμυρίου (διαδηλωτών) στις 2 Μαΐου" για μια πολιτική κυβέρνηση, το οποίο όξυνε τις εντάσεις.

"Ελπίζουμε ότι η πορεία θα προσελκύσει μεγάλο πλήθος σήμερα", δήλωσε στο AFP ο Άχμεντ αλ Ράμπια, ένας από τους επικεφαλής του κινήματος αμφισβήτησης, ο οποίος μετείχε στις συνομιλίες με τους στρατιωτικούς. Καμία ημερομηνία δεν έχει οριστεί ακόμη για προσεχείς συνομιλίες με το μεταβατικό στρατιωτικό συμβούλιο, διευκρίνισε ο ίδιος.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις στο Σουδάν από τον Δεκέμβριο, οι οποίες άρχισαν με αφορμή τον τριπλασιασμό της τιμής του ψωμιού, οδήγησαν στην πτώση του Μπασίρ, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στη φυλακή.

Οι διαδηλωτές που πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία από τις 6 Απριλίου μπροστά από το γενικό επιτελείο του στρατού στο Χαρτούμ ζητούν πλέον την άμεση μεταβίβαση της εξουσίας σε μια πολιτική κυβέρνηση.

Το μεταβατικό στρατιωτικό συμβούλιο προειδοποιεί ωστόσο ότι δεν θα επιτρέψει να προκληθεί χάος στη χώρα και καλεί τους διαδηλωτές να αποσύρουν τα οδοφράγματα που έχουν εγκαταστήσει και να ξανανοίξουν τους δρόμους και τις γέφυρες που έχουν αποκλείσει γύρω από το γενικό επιτελείο του στρατού.

Εξάλλου η κατάσταση εντάθηκε περισσότερο μετά την ανακοίνωση την Τρίτη από τους στρατιωτικούς ότι έξι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους σε ταραχές με τους διαδηλωτές σε όλη τη χώρα.