Το πράσινο φως έδωσε ολλανδικό δικαστήριο για να συνεχιστεί η αγωγή εις βάρος της Royal Dutch Shell, την οποία κινούν οι χήρες τεσσάρων εκ των εννέα ακτιβιστών που εκτελέστηκαν από την κυβέρνηση της Νιγηρίας το 1995. Σε προκαταρκτική απόφασή του, δικαστήριο στη Χάγη απεφάνθη ότι έχει τη δικαιοδοσία να εκδικάσει την αγωγή.

Οπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, πρόκειται για μια σπάνια νίκη των εναγουσών σε μια σχοινοτενή διαδικασία. Παρά ταύτα, είναι οι ενάγουσες οι οποίες θα πρέπει να αποδείξουν την ενοχή της ολλανδοβρετανικής πετρελαϊκής Royal Dutch Shell, ενώ η ίδια αρνείται κατηγορηματικά ότι έσφαλε.
Ιστορικό

Οι εννέα άνδρες, οι οποίοι με απόφαση της νιγηριανής κυβέρνησης απαγχονίστηκαν πριν από 24 χρόνια, ανήκαν στην ομάδα «Εννέα Ογκόνι» (Ογκόνι είναι το όνομα φυλής ιθαγενών της ομώνυμης περιοχής Ογκόνι του Δέλτα του Νίγηρα. Το 80% του πετρελαίου που αντλεί η Shell Νιγηρίας προέρχεται από το Δέλτα του Νίγηρα).

Μεταξύ των μελών της ομάδας συγκαταλεγόταν ο συγγραφέας και βραβευμένος για τη δράση του Κεν Σάρο-Γουίβα. Η ομάδα «Εννέα Ογκόνι» αντιστεκόταν σθεναρά στην εκμετάλλευση του Δέλτα του Νίγηρα από τη Shell. Τα μέλη της συνελήφθησαν και με συνοπτικές διαδικασίες οδηγήθηκαν στην αγχόνη ύστερα από μια δίκη-παρωδία. Αυτό ευαισθητοποίησε τη διεθνή κοινή γνώμη, η οποία στράφηκε εναντίον του τότε στρατιωτικού καθεστώτος της Νιγηρίας.

Η δικαστής Λαρίσα Αλβιν, η οποία έδωσε το πράσινο φως να συνεχιστεί η υπόθεση στη Χάγη, ζητεί από τη Shell όλα τα έγγραφα που μπορούν να βοηθήσουν τη διαδικασία. Ειδικότερα, έδωσε εντολή στην πετρελαϊκή να της διαθέσει όσα αποδεικτικά στοιχεία υπάρχουν ότι πλήρωσε ανθρώπους να δώσουν παραπλανητικές πληροφορίες για τους ακτιβιστές στις νιγηριανές αρχές.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, τα ολλανδικά δικαστήρια δεν επιδικάζουν υψηλές αποζημιώσεις, εν τούτοις η συγκεκριμένη αγωγή μπορεί να πλήξει την Royal Dutch Shell και να ανακουφίσει τις οικογένειες των ακτιβιστών, εάν αποδειχθεί η ευθύνη της για το θάνατό τους. Οι συγγενείς των εκτελεσθέντων, αφού εξήντλησαν τις νομικές δυνατότητες που τους προσφέρθησαν στην Νιγηρία, στράφηκαν κατά της Shell στα διεθνή δικαστήρια. Το 2009 στις ΗΠΑ επήλθε διακανονισμός μεταξύ της εταιρείας και συγγενών ορισμένων ακτιβιστών, ύψους 15,5 εκατ. δολαρίων, αλλά χωρίς η Shell να παραδεχτεί ενοχή.