EIA: Οι ΗΠΑ είναι Καθαρός Εξαγωγέας Φυσικού Αερίου για Περισσότερους από 12 Διαδοχικούς Μήνες

EIA: Οι ΗΠΑ είναι Καθαρός Εξαγωγέας Φυσικού Αερίου για Περισσότερους από 12 Διαδοχικούς Μήνες
της Χρ. Μήτση
Παρ, 3 Μαΐου 2019 - 09:02

Οι καθαρές εξαγωγές φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ ανήλθαν το Φεβρουάριο του 2019 σε 4,6 δισ. κυβικά πόδια ημερησίως, σηματοδοτώντας το 13ο διαδοχικό μήνα κατά τον οποίο οι εξαγωγές φυσικού αερίου των ΗΠΑ υπερέβησαν τις εισαγωγές, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης (EIA).

Οι ΗΠΑ εξάγουν φυσικό αέριο μέσω αγωγών σε Καναδά και Μεξικό, ενώ παρατηρείται συνεχής αύξηση του όγκου του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που εξάγεται από τις ΗΠΑ σε ένα μεγάλο αριθμό χωρών παγκοσμίως.

Αν και οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια, ο μεγαλύτερος όγκος φυσικού αερίου που εξάγεται από τις ΗΠΑ διακινείται μέσω αγωγών προς το γειτονικό Καναδά και το Μεξικό. Οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς τον Καναδά τείνουν να έχουν εποχιακό χαρακτήρα, καθώς αυξάνονται τους χειμερινούς μήνες λόγω της χρήσης του φυσικού αερίου ως καυσίμου θέρμανσης στις πολυπληθέστερες ανατολικές επαρχίες του Καναδά. Αντίθετα, οι εξαγωγές αμερικανικού φυσικού αερίου προς το Μεξικό είναι περισσότερο σταθερές, αντανακλώντας την αξιοποίηση φυσικού αερίου για περισσότερο από το 50% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και για βιομηχανικούς σκοπούς.

Οι εξαγωγές των ΗΠΑ μέσω αγωγών προς τον Καναδά έχουν αυξηθεί από το Νοέμβριο του 2018, όταν τέθηκαν σε λειτουργία η δεύτερη φάση του αγωγού Rover και ο αγωγός NEXUS. Αυτά τα δύο έργα μεταφέρουν το φυσικό αέριο από τα πεδία Marcellus και Utica στη Λεκάνη των Αππαλάχιων ως τον κόμβο Dawn του Οντάριο στον Καναδά, κοντά στη συνοριακή περιοχή St. Clair, βορειοανατολικά του Ντιτρόιτ. Οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στον Καναδά ανήλθαν σε 3,3 δισ. κυβικά πόδια ημερησίως το Φεβρουάριο του 2019, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό. Συνολικά, οι εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών προς τον Καναδά ανήλθαν το 2018 κατά μέσο όρο σε 2,3 δισ. κυβικά πόδια ημερησίως.

Οι αμερικανικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς το Μεξικό το 2018 ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 5,2 δισ. κυβικά πόδια ημερησίως, από 4,2 δισ. κυβικά πόδια ημερησίως το 2017. Μεγάλο μέρος της πρόσφατης αύξησης αποδίδεται σύμφωνα με την EIA στις αυξημένες αμερικανικές εξαγωγές από της λεκάνη Permian στο δυτικό Τέξας, καθώς εγκαθίστανται νέοι αγωγοί και τίθενται σε λειτουργία νέοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στο Μεξικό. Πολλές από τις υφιστάμενες επεκτάσεις αγωγών στο νότιο Τέξας ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, αυξάνοντας επίσης τη διασυνοριακή δυναμικότητα μεταφοράς αερίου.

Σε ότι αφορά στο υγροποιημένο φυσικό αέριου, οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 3,0 δισ. κυβικά πόδια ημερησίως το 2018 και πρόσφατα κατέγραψαν ιστορικό υψηλό της τάξης των 4,1 δισ. κυβικών ποδιών ημερησίως τον Ιανουάριο του 2019. Ο όγκος των εξαγωγών αμερικανικού LNG αυξήθηκε σταθερά εντός του 2018, καθώς τέθηκαν σε λειτουργία τρεις νέες μονάδες υγροποίησης:

  • Μάρτιος: Μία υπομονάδα στον τερματικό σταθμό Cove Point του Μέριλαντ
  • Νοέμβριος: Η υπομονάδα 5 στον τερματικό σταθμό Sabine Pass κοντά στα σύνορα Λουιζιάνα - Τέξας
  • Δεκέμβριος: Η υπομονάδα 1 στον τερματικό σταθμό Corpus Christi στο νότιο Τέξας

Οι τρεις αυτές υπομονάδες έχουν συνολική δυναμικότητα 1,9 δισ. κυβικών ποδιών ημερησίως, με αποτέλεσμα η συνολική ονομαστική δυναμικότητα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ να διαμορφώνεται στα 4,3 δισ. κυβικά πόδια ημερησίως από τα τέλη του 2018. Η ΕΙΑ εκτιμά ότι οι όγκοι αμερικανικού LNG που εξάγονται παγκοσμίως θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται το 2019, δεδομένου ότι επιπλέον δυναμικότητα υγροποίησης της τάξης των 4,0 δισ. κυβικών ποδιών ημερησίως αναμένεται να συνδεθεί στο δίκτυο μέχρι το τέλος του έτους.

Η έκθεση Short-Term Energy Outlook (STEO) της EIA προβλέπει ότι οι καθαρές εξαγωγές φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο σε 4,7 δισ. κυβικά πόδια ημερησίως το 2019 και 7,5 δισ. κυβικά πόδια ημερησίως το 2020, με το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης να οφείλεται στην άνοδο των εξαγωγών LNG. Ωστόσο, όπως σημειώνει η ΕΙΑ, οι εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών επίσης αυξάνονται. Σε διάστημα ενός τριμήνου (Σεπτέμβριος -Νοέμβριος) το 2018, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήγαγαν περισσότερο φυσικό αέριο από ό, τι εισήγαγαν μέσω αγωγών, εν μέρει λόγω της έκρηξης στον αγωγό Westcoast στη Βρετανική Κολούμπια τον Οκτώβρη του 2018, η οποία οδήγησε τον Καναδά να περιορίσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου σε αυτές από τον κόμβο Sumas της Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΙΑ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καταστούν καθαρός εξαγωγέας φυσικού αερίου μέσω αγωγών εντός του 2019.