Λέγεται ότι μπορεί κανείς να εμπιστευτεί τους Αμερικανούς ότι θα κάνουν το σωστό, αφού έχουν δοκιμάσει ο,τιδήποτε άλλο. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με την Tesla, που επιδιώκει να αντλήσει έως και 2,3 δισ. δολάρια από την πώληση νέων μετοχών και μετατρέψιμων ομολόγων.

Για να είμαστε σαφείς: Μια εταιρεία που έχασε σχεδόν ένα δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο -και θα είχε χάσει πολύ περισσότερα αν δεν είχε μειώσει τις δαπάνες του προϋπολογισμού- θα έπρεπε τουλάχιστον να εξετάσει να αντλήσει περισσότερα χρήματα. Ειδικά όταν οι εκτιμήσεις για τις μετοχές της εταιρείας αυτής έχουν προσαρμοστεί 37 φορές όσον αφορά στα κέρδη του επόμενου έτους.

Αλλά σκεφτείτε λίγο τι έγινε... πριν από εννέα μήνες. Την 1η Αυγούστου του 2018, η μετοχή της Tesla έκλεισε λίγο πάνω από τα $300, ή 29% υψηλότερα από το επίπεδο στο οποίο έκλεισε την Τετάρτη. Εκείνο το βράδυ, μιλώντας με τους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος Elon Musk, όταν ρωτήθηκε για τις κεφαλαιουχικές ανάγκες της εταιρείας, είχε να πει τα εξής:

"Δεν έχουμε ανάγκη - δεν θα αυξήσουμε καθόλου το μετοχικό κεφάλαιο σε καμία περίπτωση, τουλάχιστον δεν έχω καμία προσδοκία να κάνω κάτι τέτοιο, ούτε σχεδιάζω να κάνω κάτι τέτοιο. Για την Κίνα, νομίζω ότι το βασικό μας σχέδιο θα είναι να χρησιμοποιήσουμε ουσιαστικά ένα δάνειο από τις τοπικές τράπεζες στην Κίνα και να χρηματοδοτήσουμε το Gigafactory στη Σαγκάη με τοπικό χρέος, ουσιαστικά. Και σίγουρα θα μπορούσαμε να αντλήσουμε χρήματα, αλλά νομίζω ότι δεν χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο και εμείς - ναι, νομίζω ότι είναι καλύτερο - είναι καλύτερο να πειθαρχήσουμε τους εαυτούς μας ως προς αυτό και να μην το κάνουμε".

Αντί να επιλέξει εκείνη τη στιγμή για την άντληση κεφαλαίων, μέσα σε μια εβδομάδα, ο Musk έγραφε στο Twitter για μια ανύπαρκτη ιδιωτική συμφωνία που έστειλε τη μετοχή σχεδόν στα 390 δολάρια, προτού η πραγματικότητα και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρέμβουν αρκετά άμεσα. Μέχρι και πολύ πρόσφατα - κατά το conference call για τα αποτελέσματα - ο Musk ακόμη δεν αποκάλυπτε τίποτα για την ιδέα της άντλησης κεφαλαίων και εξακολουθούσε να μιλάει για "πειθαρχία" σε αυτό το μέτωπο.

Μέχρι την Πέμπτη το πρωί, η πειθαρχία έδωσε σαφώς τη θέση της σε κάτι άλλο και το ενημερωτικό δελτίο βγήκε στη δημοσιότητα. Φαινόταν περίεργο που αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι η μετοχή έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια, μέχρι να αρχίσει κανείς να καταλαβαίνει ότι αυτό συνέβη ακριβώς λόγω αυτού του γεγονότος. Ενώ πριν από εννέα μήνες, η άντληση κεφαλαίων θα είχε θεωρηθεί ως μία ενίσχυση των εσόδων της εταιρείας, σήμερα τη βλέπουμε ως ενέχυρο για την αποκατάσταση του ισολογισμού.

Το γεγονός ότι η Tesla αντλεί μερικά δισεκατομμύρια δολάρια, μετριάζει μερικά από τα πιο αποκαλυπτικά δυσμενή σενάρια που έχουν ως επίκεντρο τον ισολογισμό της εταιρείας. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν τα εκμηδενίζει. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή η τρύπα που πρόκειται να γεμίσει είναι πλέον τόσο μεγάλη. Όπως έγραψα και στο παρελθόν, η απότομη ανατροπή της ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο υπογράμμισε την εξάρτηση της Tesla από το αρνητικό κεφάλαιο κίνησης, το οποίο ανερχόταν στα 1,6 δισ. δολάρια στο τέλος Μαρτίου.

Ίσως το πιο σημαντικό, είναι το γεγονός ότι η Tesla αποφάσισε τώρα να αναζητήσει χρηματοδότηση αφότου περίμενε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και με τη μετοχή σε ένα επίπεδο που στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η ρητορική σχετικά με τα κέρδη ήταν ότι το πρώτο τρίμηνο ήταν ουσιαστικά μια παρέκκλιση, με τους στόχους για την ανάπτυξη να επιβεβαιώνονται και με ελεύθερες θετικές ταμειακές ροές σε κάθε τρίμηνο του έτους. Ακόμη και αν η άντληση κεφαλαίων είναι η σωστή επιλογή, η χρονική συγκυρία την κάνει να μοιάζει τελείως λάθος.

 

(Bloomberg - capital.gr)