Η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας μειώθηκε τον Απρίλιο στα 11,23 εκατ. βαρέλια ημερησίως (από 11,3 εκατ. βαρέλια/ ημέρα το Μάρτιο), παραμένοντας, ωστόσο, πάνω από τα επίπεδα που είχαν οριστεί στη συμφωνία των OPEC+, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες, Πέμπτη, το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας.

Η παραγωγή πετρελαίου ανήλθε σε 45,975 εκατ. τόνους έναντι 47,783 εκατ. τόνων το Μάρτιο, ο οποίος έχει μία ημέρα περισσότερη.

Η Ρωσία δεσμεύτηκε να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου της κατά 228.000 βαρέλια ημερησίως, σε περίπου 11,18 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τα περίπου 11,41 εκατ. βαρέλια ημερησίως που παρήγαγε τον Οκτώβριο του 2018, μήνας που αποτελεί τη βάση για τη συμφωνία περικοπής της πετρελαϊκής παραγωγής για τις χώρες των OPEC+.

«Το Μάιο του 2019, η Ρωσία θα διατηρήσει την παραγωγή πετρελαίου στα συμφωνημένα επίπεδα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Alexander Novak, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας.

Στη δήλωσή του, ο Ρώσος υπουργός δήλωσε ότι τον Απρίλιο η χώρα του περιέκοψε την παραγωγή πετρελαίου της κατά μέσο όρο κατά 213.000 βαρέλια ημερησίως σε σύγκριση με τα επίπεδα του Οκτωβρίου 2018, εξαιρουμένων των συμφωνιών διαμερισμού παραγωγής (PSAs) με ξένες εταιρείες. Συμπεριλαμβανομένων των PSAs, η παραγωγή μειώθηκε κατά 197.000 βαρέλια ημερησίως.

Η παραγωγή της Rosneft, του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου στη Ρωσία, υποχώρησε τον Απρίλιο κατά 0,4% σε μηνιαία βάση. Η παραγωγή της Lukoil μειώθηκε κατά 0,7%, ενώ η παραγωγή της Gazprom Neft σημείωσε αύξηση της τάξης του 3,2%.

Οι ρωσικές εξαγωγές αργού μέσω αγωγών ανήλθαν τον Απρίλιο σε 4,494 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι 4,432 εκατ. βαρελιών ημερησίως το Μάρτιο. Οι εξαγωγές αυτές ενδέχεται να πληγούν από το Μάιο και μετά εξαιτίας του περιστατικού με το μολυσμένο αργό που διοχετεύθηκε μέσω του αγωγού Druzhba προς την Ευρώπη.

Ο OPEC και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου με επικεφαλής τη Ρωσία (γνωστοί ως OPEC+) συμφώνησαν να μειώσουν την αθροιστική παραγωγή πετρελαίου τους κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως από την 1η Ιανουαρίου και για έξι μήνες, στην προσπάθειά τους να εξισορροπήσουν τη διεθνή αγορά.

Αρκετοί Ρώσοι αξιωματούχοι, όπως ο Kirill Dmitriev, επικεφαλής του ρωσικού κρατικού επενδυτικού ταμείου RDIF, έχουν ήδη δηλώσει ότι η Ρωσία επιθυμεί να αυξήσει την παραγωγή της λόγω της βελτίωσης των συνθηκών της αγοράς.

Οι Novak και Dmitriev δέχθηκαν πέρυσι αυξημένη πίεση από επιχειρήσεις όπως η Rosneft, της οποίας ο επικεφαλής, Igor Sechin, δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να εγκαταλείψει τις περικοπές της πετρελαϊκής παραγωγής της.

Η Gazprom Neft, ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος παραγωγός πετρελαίου της Ρωσίας όσον αφορά την παραγωγή της, άσκησε επίσης πίεση, λέγοντας ότι εκτιμά πως η συμφωνία για περιορισμό της πετρελαϊκής παραγωγής ήταν αποτελεσματική μόνο μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους.

Η επόμενη συνάντηση των παραγωγών πετρελαίου των OPEC+ πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Βιέννη στα τέλη Ιουνίου.

Η προσφορά πετρελαίου των χωρών - μελών του OPEC κατέγραψε χαμηλό τετραετίας τον Απρίλιο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, λόγω περαιτέρω ακούσιας πτώσης της παραγωγής σε Βενεζουέλα και Ιράν, εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων, αλλά και τον περιορισμό της παραγωγής από τον κορυφαίο εξαγωγέα του καρτέλ, τη Σαουδική Αραβία.

Η παραγωγή φυσικού αερίου της Ρωσίας ανήλθε τον Απρίλιο σε 64,3 δισ. κυβικά μέτρα (ή 2,14 δισ. κυβικά μέτρα την ημέρα) έναντι 65,68 δισ. κυβικών μέτρων το Μάρτιο.