Η Apple διοχετεύει μέρος της πλεονάζουσας ρευστότητάς της στην επαναγορά μετοχών και όχι σε επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, προς οφελεία μόνο των επενδυτών της στην Wall Street και των υψηλόβαθμων στελεχών της, χάρη στη φορολογική μεταρρύθμιση που επικύρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος το περασμένο έτος.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας New York Times, ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε προχθές ότι θα προχωρήσει στην επαναγορά μετοχών 75 δισ. δολαρίων, κάτι που δεν θα μπορούσε να κάνει χωρίς τη φορολογική μεταρρύθμιση του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η Apple είχε αναγγείλει, επίσης, την επαναγορά μετοχών 100 δισ. δολαρίων ένα χρόνο πριν.

Κριτική έχει ασκηθεί από μέλη του Κογκρέσου και συζητείται να τεθούν όρια στην επαναγορά μετοχών. Από την άλλη πλευρά, όπως παρατηρούν οικονομικοί αναλυτές στους New York Times, είναι προτιμότερο να καταλήξει το πλεονάζον ρευστό της Apple στις τσέπες των μετόχων και κατ’ επέκτασιν στην οικονομία παρά να μην αξιοποιείται καθόλου.

Τον Ιανουάριο του 2018, η Apple είχε ανακοινώσει πως θα πληρώσει έκτακτο φόρο 38 δισ. δολαρίων για να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος των 252 δισ. δολαρίων που διατηρούσε στο εξωτερικό όλα τα προηγούμενα χρόνια. Στόχος της μεταρρύθμισης αυτής ήταν να διευκολυνθεί ο επαναπατρισμός κεφαλαίων που διατηρούσαν επιχειρηματικοί κολοσσοί στο εξωτερικό επί σειρά ετών για να μην πληρώνουν υψηλούς φόρους στις ΗΠΑ. Με αυτή τη φορολογική μεταρρύθμιση –που επίσης μειώνει τον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων από το 35% στο 21%– ο Λευκός Οίκος ήθελε να ενθαρρύνει την επιστροφή κεφαλαίων από ισχυρούς ομίλους των ΗΠΑ, προκειμένου να αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε αμερικανικό έδαφος, δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Πέρυσι τον Μάιο, ωστόσο, η Apple ενημέρωσε πως θα προχωρήσει στην επαναγορά μετοχών 100 δισ. δολαρίων. Αυτήν την εβδομάδα ανακοίνωσε πως θα αγοράσει εκ νέου μετοχές ακόμη 75 δισ. δολαρίων.

«Είναι προτεραιότητά μας να φροντίζουμε τις δραστηριότητές μας, εξασφαλίζοντας την ανάπτυξή μας και επεκτείνοντας τις επενδύσεις μας», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Λούκα Μαέστρι, οικονομικός διευθυντής της Apple, στο πλαίσιο συνέντευξης. «Αλλά εάν υπάρχει πλεονάζουσα ρευστότητα, τότε θα την επιστρέψουμε στους επενδυτές», είχε συμπληρώσει ο ίδιος. Επικριτές της Apple δηλώνουν πως η εταιρεία θα μπορούσε να διαθέσει τμήμα αυτής της άφθονης ρευστότητας για να μειώσει τις τιμές των iPhones, που ξεπερνούν τα 1.000 δολάρια, ή ακόμη και για να αυξήσει τους μισθούς των υπαλλήλων της στην Κίνα. Στο μεγαλύτερο εργοστάσιο της Apple στην Κίνα, οι υπάλληλοι λαμβάνουν 3,15 δολάρια την ώρα, όπως έχει ανακοινώσει η ίδια η εταιρεία.

Τα νέα σχέδια της Apple για την επαναγορά μετοχών 75 δισ. δολαρίων ανακοινώθηκαν λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Η πτώση των πωλήσεων των κινητών τηλεφώνων iPhone κατά 17,3% από πέρυσι ήταν αναμενόμενη. Μάλιστα, τα τριμηνιαία αποτελέσματα της Apple ήταν καλύτερα σε σχέση με τις προσδοκίες των αναλυτών, παρά την πτώση των κερδών κατά 16,4% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, φθάνοντας τα 11,45 δισ. δολάρια. Τέλος, η Apple προτίθεται να αυξήσει και κατά 5% το διανεμόμενο μέρισμα προς τους μετόχους της.