Noρβηγικός...Δάκτυλος Πίσω από την Παράνομη Γεώτρηση του «Πορθητή» στην Κυπριακή ΑΟΖ

Noρβηγικός...Δάκτυλος Πίσω από την Παράνομη Γεώτρηση του «Πορθητή» στην Κυπριακή ΑΟΖ
energia.gr
Τρι, 7 Μαΐου 2019 - 16:49

Εγγεγραμμένα στο νορβηγικό Νηολόγιο εξακολουθούσαν να είναι έως και χθες, τα τρία πλοία υποστήριξης της παράνομης γεώτρησης του «Πορθητή», εντός της κυπριακής ΑΟΖ, παρά το γεγονός ότι άλλαξαν, άτυπα, ονομασία, στο πλαίσιο της παραπλανητικής τακτικής που ακολουθεί παραδοσιακά η Τουρκία. Ταυτοχρόνως, τα πλοία αυτά, εκτός του ότι παραβιάζουν την κυπριακή και διεθνή νομοθεσία και κατά των οποίων

έχουν κινηθεί διεθνείς νομικές διαδικασίες, δεν είχαν εγγραφεί, ως όφειλαν στο τουρκικό Νηολόγιο. Συγκεκριμένα, τα τρία πλοία υποστήριξης της παράνομης γεώτρησης είναι το “Siem Luisa”, που παρουσιάζεται από την Τουρκία με τον όνομα “Korkut”, το “Siem Sophie” που εμφανίζεται ως “Sancar” και το “Siem Sasha”, που παρουσιάζεται με το όνομα "Altan”. Σε κανένα νηολόγιο δεν υπάρχουν οι ονομασίες που αναφέρονται παραπλανητικά από την Τουρκία.

Η “Siem Offshore”, που εμφανίζεται στο νορβηγικό Νηολόγιο ως η ιδιοκτήτρια εταιρεία, είχε εκδώσει μια περίεργη ανακοίνωση στις 28 Ιανουαρίου, στην οποία αναφερόταν ότι τα τρία πλοία της είχαν πωληθεί «σε αγοραστή που δεν κατονομάζεται», και ότι η παράδοσή τους θα γινόταν εντός του πρώτου τετραμήνου του 2019. Επίσης τα τρία πλοία υποστήριξης, που παραβιάζουν την κυπριακή ΑΟΖ, μαζί με τον «Πορθητή», παραμένουν υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ, με κωδικούς κλήσης “2V” αντί του κωδικού κλήσης “TC” που αφορά σε τουρκικά πλοία, όπως το γεωτρύπανο “Fatih”. 

Αυτό σημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να προσφύγει νομικά στα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην περίπτωση ενταλμάτων, είτε κατά της εταιρείας, καθαυτής, είτε απευθείας κατά των ίδιων των πλοίων που παραμένουν στο νορβηγικό Νηολόγιο, αφού η Νορβηγία δεν είναι μέλος της Ε.Ε., αλλά έχει συνάψει συμφωνίες, εκτός της Interpol και με την Europol. 

Έρευνα της κυπριακής εφημερίδας "Φιλευθέρος" έδειξε ακόμα ότι η “Siem Offshore” διαθέτει και τέσσερα πλοία υπό σημαία της μεγαλονήσου. Πρόκειται για το σεισμογραφικό “Hugin Explorer”, καθώς και τα πλοία υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων “Siem Daya-1”, “Siem Daya-2” και “Siem Barracuda”. 

Πρόσθετα στοιχεία δείχνουν ακόμα ότι το πλήρωμα των τριών πλοίων υποστήριξης του «Πορθητή», δεν έχουν αλλάξει εργοδότη. Δηλαδή, εξακολουθούν να εργοδοτούνται από τη νορβηγική “Siem Offshore”. 

Πρόκειται κυρίως για προσωπικό που προέρχεται από την Ουκρανία και τη Ρωσία, που διαθέτει, στις πλείστες των περιπτώσεων ναυτικά φυλλάδια τρίτων χωρών, όπως της Κύπρου! Σύμφωνα με τα στοιχεία που τα ίδια τα στελέχη παραθέτουν στο δίκτυο επαγγελματικής δικτύωσης Linkedin, σε όλες τις περιπτώσεις αναφέρουν ότι εργάζονται, έως τώρα, για λογαριασμό της νορβηγικής “Siem Offshore”, ενώ σε ορισμένα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, ορισμένοι εξ αυτών δημοσιεύουν φωτογραφίες τους με φόντο τον «Πορθητή», στο λιμάνι της Αττάλειας.

(Πηγή:philenews/ επιμέλεια energia.gr)