Το πρώτο της μεγάλο -και τρίτο συνολικά- αεροπλανοφόρο κατασκευάζει η Κίνα σε ναυπηγείο της Σαγκάης. Η εξέλιξη αυτή, όπως είναι αναμενόμενο, παρακολουθείται στενά από τις ΗΠΑ, καθώς, όπως αναφέρει το Reuters, εντάσσεται στην κατεύθυνση μετατροπής της Κίνας σε δύναμη που μπορεί να αμφισβητήσει την αμερικανική στρατηγική υπεροχή στην ανατολική Ασία.

Σήμερα η Κίνα διαθέτει δύο αεροπλανοφόρα μικρού μεγέθους, ενώ Κινέζοι ειδικοί εκτιμούν ότι η χώρα χρειάζεται έξι αεροπλανοφόρα, τη στιγμή που οι ΗΠΑ διαθέτουν 11.

Το Πεκίνο δεν έχει επιβεβαιώσει επισήμως ότι κατασκευάζει τρίτο αεροπλανοφόρο και το υπουργείο Αμυνας της χώρας δεν σχολιάζει τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω του Κέντρου Διεθνών και Στρατηγικών Μελετών (CSIS) της Ουάσιγκτον.

Ειδικοί του κέντρου, που ανέλυσαν δορυφορικές φωτογραφίες από το ναυπηγείο στη Σαγκάη, εκτιμούν πως οι εργασίες προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς το τελευταίο εξάμηνο και ότι το σκάφος, όταν ολοκληρωθεί, θα είναι μικρότερο από τα αμερικανικά (100.000 τόνων) αλλά μεγαλύτερο από το γαλλικό «Σαρλ ντε Γκωλ» (42.500 τόνων). Το σκάφος θα διαθέτει καταπέλτη, παρέχοντας τη δυνατότητα απογείωσης περισσότερων τύπων αεροσκαφών, οι οποίοι θα μπορούν να μεταφέρουν κάθε είδους όπλο, σε αντίθεση με τα δύο υπάρχοντα αεροπλανοφόρα. Δεν είναι σαφές αν ο καταπέλτης θα είναι παραδοσιακού τύπου ή ηλεκτρομαγνητικής προώθησης, ούτε είναι σαφές αν το αεροπλανοφόρο θα κινείται με πυρηνική ενέργεια.

Η ετήσια έκθεση του Πενταγώνου με θέμα τον εκσυγχρονισμό των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει ότι το νέο σχέδιο του αεροπλανοφόρου θα επιτρέπει στην Κίνα να αναπτύσσει τις δυνάμεις της με μεγαλύτερη ταχύτητα.

«Οταν ολοκληρωθεί, θα ξεπερνά κάθε πολεμικό πλοίο από κάθε άλλη ασιατική χώρα, περιλαμβανομένων της Ινδίας και της Ιαπωνίας», σημείωσε ο αναλυτής θεμάτων ασφαλείας Ιαν Στόρι, που εργάζεται στο ινστιτούτο ISEAS της Σιγκαπούρης. «Είναι μία ακόμη ένδειξη ότι η Κίνα έχει μετατραπεί στην ισχυρότερη ναυτική δύναμη της Ασίας».

Η Κίνα ήδη κυριαρχεί στα ύδατα που ονομάζει Σαν Χάι ή «τρεις θάλασσες»: τη νότια Σινική Θάλασσα, την ανατολική Σινική Θάλασσα και την Κίτρινη Θάλασσα. Αμερικανικά πολεμικά πλοία διασχίζουν κατά καιρούς τα στενά της Ταϊβάν, επιβεβαιώνοντας την αμερικανική δέσμευση για την ασφάλεια του νησιού, αλλά έχουν περάσει έντεκα χρόνια από την τελευταία φορά που διέπλευσε τα στενά αμερικανικό αεροπλανοφόρο.

Η Κίνα διαθέτει υπεροχή στα ύδατα κοντά στις ακτές της, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο οι ΗΠΑ παραμένουν η κυρίαρχη θαλάσσια δύναμη. «Το κινεζικό ναυτικό είναι τουλάχιστον τρεις δεκαετίες πίσω από το αμερικανικό», δήλωσε απόστρατος αξιωματικός του κινεζικού ναυτικού. «Είναι πολύ νωρίς για να ανησυχούν οι ΗΠΑ».