Η Νέα Τεχνολογία Αίρει τα Εμπόδια για την Εγκατάσταση Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και στην Ελλάδα

Η Νέα Τεχνολογία Αίρει τα Εμπόδια για την Εγκατάσταση Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και στην Ελλάδα
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 13 Μαΐου 2019 - 20:25

Έως νωρίς το φθινόπωρο αναμένουν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να έχει προχωρήσει η ανάθεση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που αφορά στην ανάπτυξη του πρώτου υπεράκτιου αιολικού πάρκου στην Ελλάδα. Το θέμα της δημιουργίας των πρώτων υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις θαλάσσες της χώρας, απασχόλησε τη συνάντηση που είχαν, την περασμένη Τετάρτη, ο κ. Γιώργος Σταθάκης, με τον πρέσβη της Νορβηγίας στην Αθήνα, Γιορν Γκζέλσταντ. Όπως γνωστοποίησε ο τελευταίος, με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

 

Σε αυτήν σημειώνει ότι τα πλωτά αιολικά πάρκα μπορούν να μεταμορφώσουν τον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας, ενώ αναδεικνύει τις δυνατότητες συνεργασίας των δύο πλευρών στον τομέα, σε συνέχεια της πρόσφατης εκδήλωσης με διοργανωτές την νορβηγική πρεσβεία και την ΕΛΕΤΑΕΝ.

Στέλεχος της νορβηγικής Equinor, είχε παρουσιάσει, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των πλωτών ανεμογεννητριών, στον οποίο η εταιρεία του θεωρείται πρωτοπόρος. Ακόμη, ο γενικός γραμματέας ενέργειας και ορυκτών πρώτων υλών του ΥΠΕΝ, κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος είχε αναφέρει, στην ίδια εκδήλωση, πως ο πρώτος πιλοτικός διαγωνισμός για εγκατάσταση υπεράκτιου αιολικού πάρκου στην Ελλάδα, θα μπορούσε να διενεργηθεί εντός του επομένου έτους.

Είναι προφανές, επομένως, ότι παρατηρείται έντονη κινητικότητα προς την κατεύθυνση αυτή, κάτι που αναμένεται να προσλάβει πιο απτές διαστάσεις στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η πανευρωπαική έρευνα σχετικά με το χωροταξικό των θαλάσσιων αιολικών - από ελληνικής πλευράς συμμετέχει το ΕΛΚΕΘΕ. Η έρευνα βρίσκεται στο τελικό στάδιο, και αμέσως μόλις οριστικοποιηθεί, θα παρουσιαστεί στο ΥΠΕΝ.

Σημειωτέον ότι, τόσο η έρευνα στην οποία μετέχει το ΕΛΚΕΘΕ, όσο και η περυσινή μελέτη που της ΡΑΕ, συνυπολογίζουν τα βάθη, τους ανέμους και τις συνθήκες ναυσιπλοίας, καθώς και τον παράγοντα των υποβρύχιων διασυνδέσεων με την ξηρά.

Κρίσιμος παράγοντας για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε περιοχές όπου τα θαλάσσια βάθη είναι μεγάλα, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, θεωρείται η γειτνίασή τους με τη στεριά και η απόστασή τους από τυχόν διασυνδετήρια ηλεκτρικά καλώδια.

Εκτός από την εγγύτητα με καλώδια, ή με την ξηρά, ένας άλλος παράγοντας βιωσιμότητας αφορά στα βάθη, αφού αυτά δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν, το μέγιστο, τα 400 μέτρα. Αυτά είναι, κατά βάση, τα κριτήρια που θα ληφθούν υπόψη για την επιλογή της κατάλληλης περιοχής. Θυμίζουμε πως στην μελέτη της ΡΑΕ, μεταξύ των προς επιλογήν περιοχών συγκαταλέγονταν ο Αθερινόλακκος, στο νομό Λασιθίου και η παραλία Καψάλι στα Κύθηρα.

Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας μοιάζει να φέρνει τη χώρα ένα βήμα εγγύτερα προς την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων, αφού εγγυάται την ασφαλή τοποθέτηση και λειτουργία τους, παραμερίζοντας το αρχικά δισεπίλυτο πρόβλημα της ύπαρξης μεγάλων θαλασσίων βαθών.