H Kίνα Πίσω από την Αιφνίδια Αύξηση των Επιπέδων Χλωροφθοράνθρακα που Καταστρέφει το Όζον

H Kίνα Πίσω από την Αιφνίδια Αύξηση των Επιπέδων Χλωροφθοράνθρακα που Καταστρέφει το Όζον
energia.gr
Πεμ, 23 Μαΐου 2019 - 17:56

Ερευνητές εντόπισαν τις μεγάλες πηγές πίσω από την πρόσφατη, μυστηριώδη, αύξηση των επιπέδων χημικής ουσίας που θεωρείται άκρως καταστροφική για το στρώμα του όζοντος.

Πρόκειται για τον χλωροφθοράνθρακα, τριχλωροφθορομεθάνιο (CFC-11). Αρχικά αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1930 ως ψυκτικό, αλλά στο Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ το 1987 υπήρξε δέσμευση για να σταματήσει η χρήση του. Τα επίπεδά του στην ατμόσφαιρα εμφάνιζαν σταθερή μείωση έως το 2012 και έκτοτε υπήρξε αισθητή επιβράδυνση. 

Νέα μελέτη αποκαλύπτει, όμως, ότι είναι η βασική αιτία είναι η παραγωγή του αερίου στις ανατολικές επαρχίες της Κίνας. Οι πρώτες έρευνες άρχισαν το 2018 όταν η επιστημονική κοινότητα διεπίστωσε ότι ο ρυθμός της επιβράδυνσης είχε πέσει κατά 50% έναντι του 2012. Από τότε υπήρχαν βάσιμες υποψίες ότι η πηγή του προβλήματος εντοπίζεται στην Ανατολική Ασία, όπου υπήρχε σε εξέλιξη πρόγραμμα για τη νέα παραγωγή του αερίου και την άνοδο των επιπέδων του. Οι αρχικές υποψίες επιβεβαιώθηκαν. 

Η νέα μελέτη αναφέρει ότι το 40% με το 60% της αύξησης των εκπομπών της ουσίας προέρχεται από την Ανατολική Κίνα. Η ίδια η περιβαλλοντική αρχή της χώρας είχε ήδη διαπιστώσει την παράνομη πώληση του χημικού και τη χρήση του σε μονώσεις πολυουρεθάνης. 

(πηγή: ΒΒC)