Οι Αρχές Κάνουν το Πρώτο Βήμα για την Πάταξη της Νοθείας και Λαθρεμπορίας στο Πετρέλαιο θέρμανσης και στο Ναυτιλιακό Ντίζελ

Οι Αρχές Κάνουν το Πρώτο Βήμα για την Πάταξη της Νοθείας και Λαθρεμπορίας στο Πετρέλαιο θέρμανσης και στο Ναυτιλιακό Ντίζελ
energia.gr
Δευ, 27 Μαΐου 2019 - 16:21

H Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (AAΔΕ) δημοσίευσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος περί «αξιολόγησης προϊόντων ως εθνικών ιχνηθετών μοριακής τεχνολογίας για προσθήκη στα καύσιμα, καθώς και την διεξαγωγή δοκιμών για την αξιολόγηση των μεθόδων προσδιορισμού των ιχνηθετών αυτών στα καύσιμα.

Λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνικές εξελίξεις στον τομέα των συστημάτων ιχνηθέτησης και την ανάγκη αντιμετώπισης του φαινομένου της σκόπιμης αφαίρεσης των χρησιμοποιούμενων ιχνηθετών από τους λαθρέμπορους, προκύπτει η ανάγκη θεσμοθέτησης προϊόντων πλέον αποτελεσματικών, που είναι δύσκολο έως αδύνατο, να αφαιρεθούν ή να καταστραφούν με τρόπο που συμφέρει οικονομικά».

Με τον τρόπο αυτό η ΑΑΔΕ καλεί φυσικά ή νομικά πρόσωπα να υποβάλλουν προσφορές για την επιλογή παρόμοιων προϊόντων που θα χρησιμοποιηθούν ως εθνικοί ιχνηθέτες, προκειμένου να εντοπίζονται, μέσω αυτών, των καυσίμων που διακινούνται λαθραία ή νοθεύονται.

Με εθνικούς ιχνηθέτες μοριακής τεχνολογίας, θα ιχνηθετούνται το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) που χρησιμοποιείται ως καύσιμο θέρμανσης, όπως ορίζεται στις αποφάσεις ΑΧΣ 128/2016 (ΦΕΚ 3958/Β) και ΑΧΣ 467/2002, (ΦΕΚ 1531/Β), όπως ισχύουν και το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης πλοίων και το ντίζελ πλοίων, που χρησιμοποιούνται για εφοδιασμούς πλοίων, όπως ορίζονται στις αποφάσεις ΑΧΣ 128/2016 (ΦΕΚ 3958/Β) και ΑΧΣ 53/2015 (ΦΕΚ 987/ Β), όπως ισχύουν.

Το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης πλοίων και το ντίζελ πλοίων θα ιχνηθετούνται με το ίδιο προϊόν. Για την ιχνηθέτηση των αναφερόμενων καυσίμων μπορεί να χρησιμοποιηθεί προϊόν, το οποίο αποτελείται από ένα ή περισσότερα είδη μορίων.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ οι ποσότητες που θα ιχνηθετούνται ανέρχονται σε 1.200.000 πετρελαίου θέρμανσης και 500.000 τόνοι πετρελαίου εσωτερικής καύσης πλοίων και ντίζελ πλοίων, σε ετήσια βάση.

Όσον δε αφορά στα χρονοδιαγράμματα υποβολής και αξιολόγησης προσφορών αυτά είναι:

1.Αιτήματα παροχής διευκρινίσεων, υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τους Αιτούντες στην διεύθυνση: [email protected] μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2019.

2. Κατάθεση φακέλου προσφορών από τους αιτούντες έως την 1η Οκτωβρίου 2019.

3.Έως τις 4 Νοεμβρίου 2019 οι αιτούντες, μετά από ηλεκτρονική ειδοποίηση, καλούνται να προσκομίσουν στο εργαστήριο του ΓΧΚ δείγματα προϊόντων για την έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης αυτών καθώς και των αντίστοιχων μεθόδων προσδιορισμού τους.

4.Έως τις 19 Νοεμβρίου θα γίνει η παραλαβή των προϊόντων προς αξιολόγηση από τη Β΄ Χημική Υπηρεσία Αθηνών του ΓΧΚ και

5.Έως τις 2 Μαρτίου 2020 η Επιτροπή Αξιολόγησης συντάσσει την τελική έκθεση αξιολόγησης των Προϊόντων.