Ισορροπία με Ερωτηματικά Διαβλέπει για την Αγορά Πετρελαίου, Υπουργός του Κουβέιτ

Ισορροπία με Ερωτηματικά Διαβλέπει για την Αγορά Πετρελαίου, Υπουργός του Κουβέιτ
energia.gr
Δευ, 27 Μαΐου 2019 - 19:35

Ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ, Khaled al-Fadhel, διατύπωσε την πρόβλεψη ότι θα υπάρξει ισορροπία στην αγορά μαύρου χρυσού έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι εξακολουθούν να υφίστανται αβεβαιότητες σχετικά με την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, λόγω των ανησυχιών για τον αντίκτυπο που θα έχει η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ -Κίνας στην παγκόσμια οικονομία, ενώ υπογράμμισε ότι η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου ακολουθεί ανοδική τροχιά. 

Αυτή η αβέβαιη προοπτική καθιστά δυσχερές για τον ΟPEC + να εκπονήσουν ένα σαφές σχέδιο τροφοδοσίας της αγοράς με αργό, για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. 

Ο κ. Fadhel επισήμανε, ακόμη, πως είναι πρόωρο να εικάσει εάν οι παραγωγοί πετρελαίου θα επεκτείνουν τις υφιστάμενες ποσοστώσεις τους, μετά τον Ιούνιο.

Το διεθνές καρτέλ, από κοινού με την Ρωσία και τους υπολοίπους παραγωγούς που δεν είναι μέλη του, συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από πρώτης Ιανουαρίου και για το πρώτο εξάμηνο του 2019, με απώτερο στόχο να ανορθώσουν τις καταρρέουσες τιμές του αργού.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ ανέφερε, τέλος, ότι υπάρχει πιθανότητα να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις από τις ΗΠΑ στην Βενεζουέλα, να ενταθούν οι στρατιωτικοπολιτικές εντάσεις στη Λιβύη, να σημειώσει ραγδαία αύξηση η παραγωγή πετρελαίου από σχιστόλιθο και να οξυνθεί η εμπορική διαμάχη μεταξύ Ουάσινγκτον- Πεκίνου ως αιτίες για τις οποίες η παγκόσμια προσφορά και ζήτηση θα εξακολουθήσει να παραμένει άδηλη.