Συνεχίζουν τις Κινητοποιήσεις οι Εργολαβικοί Εργαζόμενοι στη ΔΕΠΑ – Το Μπαλάκι της Ευθύνης στην Επόμενη Κυβέρνηση

Συνεχίζουν τις Κινητοποιήσεις οι Εργολαβικοί Εργαζόμενοι στη ΔΕΠΑ – Το Μπαλάκι της Ευθύνης στην Επόμενη Κυβέρνηση
του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 30 Μαΐου 2019 - 08:07

Συνεχίστηκαν και χθες, για 10η μέρα, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στη ΔΕΠΑ οι οποίοι ζητούν την απορρόφησή τους, μέσω της υπογραφής συμβάσεων αορίστου χρόνου. 

Σύμφωνα με τους ίδιους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ενώ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν έκανε τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να λυθεί ένα χρονίζον πρόβλημα. Τις τελευταίες ημέρες γίνονται διαδοχικές συναντήσεις των εργαζομένων με την ηγεσία του υπουργείου, χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί λύση. Οι εξελίξεις δε γύρω από το θέμα αναμένεται να παγώσουν, λόγω των εκλογών. Οι εργαζόμενοι στον χώρο της ενέργειας χαρακτηρίζουν τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου καθεστώς ομηρίας. Είναι ενδεικτικό πως στο ΔΕΣΦΑ οι εργολαβικοί εργαζόμενοι καλύπτουν το 62% του συνόλου του προσωπικού. Δηλαδή, από τους 550 εργαζόμενους οι 350 έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου δίμηνης ή τρίμηνης διάρκειας. Στην ΔΕΠΑ υπήρχαν μέχρι πρότινος 160 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όμως την περασμένη εβδομάδα οι 23 υπόγραψαν συμβάσεις αορίστου χρόνου. Ωστόσο, οι υπόλοιποι συνεχίζουν να βρίσκονται στο ίδιο καθεστώς γι’ αυτό συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους που έχουν φτάσει τις 10 ημέρες.

Όπως αναφέρει στο energia.gr η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων στο Φυσικό Αέριο (ΠΣΕΦΑ) κα Μαρία Κοτρώνη, «όταν το 2007 η ΔΕΠΑ έσπασε σε θυγατρικές, ο ΔΕΣΦΑ ήταν θυγατρική του ομίλου ΔΕΠΑ, όπου οι μισοί εργαζόμενοι πήγαν σε αυτόν και οι υπόλοιποι έμειναν στη ΔΕΠΑ» Στη συνέχεια η ΔΕΠΑ, αναφέρει η κα Κοτρώνη «έσπασε» στον τομέα των υποδομών, όπου εκεί απασχολούνταν 23 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και 7 εργαζόμενοι με αορίστου χρόνου. Οι εναπομείναντες 23 υπόγραψαν συμβάσεις αορίστου χρόνου την προηγούμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, εξηγεί πως «οι εταιρείες που είναι θυγατρικές του ομίλου ΔΕΠΑ από το 2007 είχαν εξαιρεθεί από τη διαδικασία του ΑΣΕΠ και έχουμε φτάσει στο 2019 και δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη». Επιπλέον, έκανε λόγο για συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τη διατήρηση του καθεστώτος των εργολαβικών εργαζομένων. Κατηγόρησε δε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για κωλυσιεργία σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των 350 εργαζόμενων που δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον ΔΕΣΦΑ. Επισημαίνει πως δέσμευση του υπουργού Ενέργειας ήταν η απορρόφηση ενός τριψήφιου αριθμού από τους 350 το πρώτο εξάμηνο του 2019 και των υπολοίπων μέχρι το 2020.

Την ίδια ώρα το «Σωματείο εργαζομένων στον τομέα του φυσικού αερίου – υποστήριξη ΔΕΠΑ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως «καμία πειστική απάντηση και εχέγγυο δεν δόθηκε για την άμεση ένταξη των εργαζομένων στον Όμιλο και ενώ επίκειται στο τέλος του μήνα νέος διαχωρισμός της εταιρείας και πώληση του 50%+1 της ΔΕΠΑ Εμπορίας και ιδιωτικοποίηση έως 49% της ΔΕΠΑ Υποδομών». Όπως αναφέρει η πρόεδρος του σωματείου στο energia.gr κα Νικόλ Αθανασοπούλου το καθεστώς αυτό ομηρίας συνεχίζεται την ώρα που η εταιρεία παραμένει μια από τις πιο κερδοφόρες στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί πως το πρόβλημα με τους εργολαβικούς εργαζόμενους στο χώρο της ενέργειας είναι μεγάλο, καθώς μόνο στα ΕΛΠΕ ξεπερνούν τους 1.000. Την προηγουμένη εβδομάδα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΔΑ Α.Ε. ενέκρινε ομόφωνα την άμεση πρόσληψη, με σύμβαση αορίστου χρόνου, 23 «εργολαβικών» εργαζομένων της επιχείρησης.