Ουκρανική Εισβολή στο Κουρσκ Κοντά σε Μεγάλο Κόμβο Μεταφοράς Ρωσικού Αερίου προς την Ευρώπη

Ουκρανική Εισβολή στο Κουρσκ Κοντά σε Μεγάλο Κόμβο Μεταφοράς Ρωσικού Αερίου προς την Ευρώπη
energia.gr
Τετ, 7 Αυγούστου 2024 - 18:32

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι διεξάγονται σφοδρές μάχες εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων που έχουν διεισδύσει στην περιοχή του Κουρσκ κοντά σε έναν μεγάλο κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου σε μια από τις μεγαλύτερες εισβολές ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε ρωσικό έδαφος από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022

Η αιφνιδιαστική εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή του Κουρσκ της Ρωσίας συνεχίστηκε σήμερα για δεύτερη μέρα, ωθώντας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να συγκαλέσει συνάντηση με τους κορυφαίους αξιωματούχους στους τομείς της άμυνας και της δημόσιας τάξης. «Το καθεστώς του Κιέβου εξαπέλυσε άλλη μια μεγάλη πρόκληση», είπε ο πρόεδρος Πούτιν στα μέλη της ρωσικής κυβέρνησης σχετικά με την επίθεση στο Κουρσκ.

Όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Guardian, μια αναφορά από έναν ρωσικό στρατιωτικό blogger έδειξε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει προς τα βόρεια, πιθανώς έως και εννέα μίλια (15 χιλιόμετρα) από τα σύνορα, κατά μήκος ενός αυτοκινητόδρομου βόρεια του συνοριακού χωριού Sverdlikovo, αλλά αυτό δεν μπορούσε να επαληθευτεί.

Επίσημες και ανεπίσημες ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι μια δύναμη πολλών εκατοντάδων στρατιωτών διέσχισε ένα ελαφρά φυλασσόμενο τμήμα των συνόρων το πρωί της Τρίτης. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η επίθεση εξουδετερώνεται.

Επίσης, μάχες διεξάγονταν σήμερα μέσα και γύρω από την πόλη Σούτζα, περίπου 6 μίλια από τα σύνορα. Ένα τοπικό ρωσικό κανάλι στο Telegram δημοσίευσε ένα σύντομο βίντεο που δείχνει βομβαρδισμένα αγροτικά σπίτια, τα οποία όπως είπε αποδεικνύουν την «κατάσταση σήμερα».

Ο κύριος επιχειρησιακός αγωγός φυσικού αερίου στην Ευρώπη περνά κοντά από τη Σούντζα, όπου ένας σταθμός μέτρησης παρακολουθεί τη ροή φυσικού αερίου προς χώρες όπως η Αυστρία και η Ουγγαρία. Η Ουκρανία επέτρεψε να συνεχίσει να ρέει φυσικό αέριο μέσω του συγκεκριμένου αγωγού ως μέρος μιας σύμβασης που λήγει στα τέλη του 2024. Ο σταθμός της Σούντζα αποτελεί το τελευταίο εν λειτουργία σημείο μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας: ο αγωγός Urengoy–Pomary–Uzhhorod μετέφερε περίπου 14,65 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2023, ή περίπου το ήμισυ των εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη.

Από την πλευρά της, πάντως, η εταιρεία μεταφοράς φυσικού αερίου της Ουκρανίας δήλωσε ότι το ρωσικό φυσικό αέριο διοχετεύεται κανονικά προς τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Άλλες διαδικτυακές πηγές αναφέρουν ότι στόχος της εισβολής θα μπορούσε να είναι ο πυρηνικός σταθμός του Κουρσκ, ωστόσο η μονάδα απέχει 60 χλμ. από τα σύνορα.