Η Σαουδική Αραβία προσπάθησε να λάβει τη στήριξη των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών εναντίον του Ιράν πριν από τη διεξαγωγή τριών συνόδων σήμερα και αύριο στο έδαφός της, απαιτώντας «αυστηρότητα» απέναντι στις πρόσφατες επιθέσεις που εξαπολύθηκαν εναντίον πετρελαϊκών στόχων στον Κόλπο.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Ιμπραχίμ αλ Άσαφ κατήγγειλε χθες Τετάρτη το βράδυ την ιρανική «παρέμβαση» στην περιοχή μετά τις νέες κατηγορίες που διατύπωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Τεχεράνη βρίσκεται «σχεδόν σίγουρα» πίσω από το σαμποτάζ στις 12 Μαΐου τεσσάρων πλοίων στο λιμάνι Φουτζέιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Μπόλτον πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής των αραβικών χωρών και των χωρών του Κόλπου και τη σύνοδο αύριο το βράδυ του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να απομονώσει την Τεχεράνη στο πλαίσιο των τρεχουσών εντάσεων. Το σουνιτικό βασίλειο είναι στενός σύμμαχος της Ουάσινγκτον και θεωρεί το σιιτικό Ιράν εχθρό του.

«Η στήριξη της Τεχεράνης στους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη είναι απόδειξη της ιρανικής παρέμβασης στις υποθέσεις άλλων κρατών και είναι κάτι που (…) οι ισλαμικές χώρες πρέπει να απορρίψουν», τόνισε ο αλ Άσαφ.

Ο αλ Άσαφ μιλούσε σε μια σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 57 χωρών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Τζέντα.

Εκπρόσωπος του Ιράν ήταν παρών σε αυτή τη σύνοδο καθώς είναι μέλος του Οργανισμού. Όμως ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δεν συμμετείχε.

Ο αλ Άσαφ τόνισε ότι οι επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών στόχων θα πρέπει να αντιμετωπίζονται «με αυστηρότητα και αποφασιστικότητα», καθώς συνεχίζεται ο ψυχολογικός πόλεμος μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή εξαιτίας της ιρανικής «απειλής».

Τα πλοία – δύο σαουδαραβικά και ένα νορβηγικό δεξαμενόπλοιο καθώς και ένα φορτηγό των Εμιράτων- έγιναν στόχος «ναυτικών ναρκών, σχεδόν σίγουρα από το Ιράν» στο λιμάνι Φουτζέιρα, δήλωσε χθες Τετάρτη στους δημοσιογράφους ο Μπόλτον από το Αμπού Ντάμπι.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στην Ουάσιγκτον σχετικά με την ταυτότητα των υπευθύνων», τόνισε ο Μπόλτον αναφερόμενος στο Ιράν. «Ποιος άλλος θα το έκανε κατά τη γνώμη σας; Κάποιος από το Νεπάλ;», διερωτήθηκε.

«Δεν προκαλεί έκπληξη (το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διατυπώνουν) τόσο γελοίες κατηγορίες», απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Μουσαβί, αντιδρώντας στις δηλώσεις του Συμβούλου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για θέματα εθνικής ασφαλείας.

Η περιφερειακή ένταση έχει οξυνθεί αφού η αμερικανική κυβέρνηση σκλήρυνε τις κυρώσεις της εναντίον του Ιράν. Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τις επιθέσεις αυτές στα δεξαμενόπλοια καθώς και με την αύξηση των επιθέσεων των σιιτών ανταρτών Χούτι από την Υεμένη με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον σαουδαραβικών στόχων.

Στις αρχές Μαΐου η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει την αποστολή στον Κόλπο ενός αεροπλανοφόρου και βομβαρδιστικών Β-52 προτού αποφασίσει να στείλει στη Μέση Ανατολή επιπλέον 1.500 στρατιώτες κάνοντας λόγο για ιρανικές «απειλές».

Η κυβέρνηση Τραμπ ενημέρωσε επίσης το Κογκρέσο για νέες πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα, επικαλούμενη λόγους εθνικής έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των απειλών του Ιράν.

Οι σύνοδοι κορυφής που είναι προγραμματισμένες στη Μέκκα για σήμερα, αυτή του Αραβικού Συνδέσμου και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, και αύριο ,του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, θα πραγματοποιηθούν το βράδυ και τη νύκτα εξαιτίας της νηστείας για το ραμαζάνι.

Σημαντική εξέλιξη είναι η παρουσία σε αυτές του σεΐχη Αμπντάλα μπιν Νάσερ αλ Θάνι, του πρωθυπουργού του Κατάρ, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο αντιπαράθεσης με το Ριάντ και τους συμμάχους του από τον Ιούνιο του 2017.