Αναθάρρησαν οι αγορές χρήματος στην Τουρκία, χάρη στις προσδοκίες για βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας, καθώς ο πρόεδρος Ερντογάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, συμφώνησαν να συναντηθούν στα τέλη Ιουνίου, ενώ συζήτησαν και την προγραμματισμένη αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400.

Η λίρα ανέκαμψε κατά σχεδόν 1,5%, στις 5,93 έναντι του δολαρίου, έχοντας αναρριχηθεί ενδοσυνεδριακά μέχρι και τις 5,92, ήτοι, σε νέα μηνιαία υψηλά. Παρά την ανάκαμψη, η λίρα έχει απωλέσει περίπου το 14% της αξίας της από τις αρχές του έτους, εν μέρει εξαιτίας της έντασης στις σχέσεις με τις ΗΠΑ αλλά και του κινδύνου για νέες κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, εξαιτίας της υπόθεσης με τους S-400.

Κατά την τηλεφωνική συνομιλία της Τετάρτης, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε στον Αμερικανό ομόλογό του την πρόταση για τη σύσταση ομάδας εργασίας που θα αξιολογήσει τον αντίκυπο των S-400. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του G20, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του ερχομένου μήνα στην Ιαπωνία. Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών αναπτέρωσε τις ελπίδες για μια συμφωνία που θα απομακρύνει τον κίνδυνο νέων κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, σημειώνει ο Τζέισον Τάβεϊ, οικονομολόγος αναδυομένων αγορών της Capital Economics. Επίσης, η είδηση προκάλεσε μίνι-ράλι στο χρηματιστήριο της Πόλης, με το γενικό δείκτη BIST 100 να ενισχύεται περισσότερο από 2% και τον δείκτη τραπεζών να καταγράφει ενδοσυνεδριακά κέρδη άνω του 3%.