Ενδείξεις συναίνεσης ανάμεσα στις χώρες-μέλη του OPEC + προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης της αγοράς πετρελαίου κατά το β’ εξάμηνο του έτους που διανύουμε διαβλέπει ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, όπως αναφέρει η εφημερίδα Arab News.

Οι τιμές του αργού κατέγραψαν νέο χαμηλό εξαμήνου τον Μάιο, εξαιτίας των ανησυχιών για τις πιθανές επιπτώσεις της εμπορικής αντιπαράθεσης που σοβεί στον πλανήτη, στη ζήτηση μαύρου χρυσού.

Η Σαουδική Αραβία παρήγαγε 9,65 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, τον Μάιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ήτοι μείωση μεγαλύτερη έναντι του στόχου που είχε θέσει το διεθνές πετρελαϊκό καρτέλ και οι εταίροι του, όπως η Ρωσία.

Οι ποσοστώσεις που αφορούν στην Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και ισχύει έως τα τέλη Ιουνίου, ανέρχονται σε 10,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Τον Απρίλιο, η χώρα παρήγαγε 9,742 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με στοιχεία του ΟPEC.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα στην αγορά, μετά τον Ιούνιο. Για εμένα, αυτό σημαίνει μείωση των αποθεμάτων από τα σημερινά αυξημένα επίπεδά τους», δήλωσε ο κ. Φαλίχ σύμφωνα με την Arab News.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο, την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενεργειακής Πληροφόρησης που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη. Τα αποθέματα κυμάνθηκαν εγγύς των υψηλότερων επιπέδων τους από τον Ιούλιο του 2017 και περίπου κατά 5% υψηλότερα από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.