Θετικά αντέδρασαν οι αγορές πετρελαίου στην είδηση ότι η Σαουδική Αραβία έχει ήδη συμφωνήσει με την Ρωσία να παρατείνουν και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, τη μεταξύ τους συμφωνία για μείωση της παραγωγής μαύρου χρυσού.  

Ενόψει της λήξης της υφιστάμενης συμφωνίας, στα τέλη του μήνα, συζήτησαν για τον πιθανό αντίκτυπο που θα έχει στις τιμές του πετρελαίου η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς και για τις δυνατότητές τους να επεκτείνουν τη συνεργασία τους. Ενδεικτική των προθέσεών τους για παράταση της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής ήταν η δήλωση του Σαουδάραβα υπουργού Πετρελαίου Χαλίντ Αλ Φαλίχ ότι  «δεν υφίσταται θέμα αν θα παρατείνουμε τη συμφωνία ή όχι, καθώς η παράταση είναι ήδη στις αποσκευές του ΟΠΕΚ».

Ο Σαουδάραβας υπουργός προσέθεσε, πάντως, πως το ζήτημα είναι ποια συνεννόηση θα γίνει με τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες εκτός ΟΠΕΚ αν προκύψει ότι χρειάζεται κάποιου είδους προσαρμογή των ποσοστώσεων παραγωγής σε σχέση με εκείνες του πρώτου εξαμήνου. Εξέφρασε, πάντως, την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί περαιτέρω μείωση της παραγωγής, αλλά τα επίπεδα των ποσοστώσεων «θα εξαρτηθούν από το τι θα συμβεί στο Ιράν, στη Βενεζουέλα και σε άλλες χώρες». Από την πλευρά του, ο Ρώσος ομόλογός του Αλεξάντερ Νόβακ τόνισε πως «τώρα καθοριστικοί παράγοντες είναι οι οικονομικές κυρώσεις και ο πόλεμος των δασμών» που διαμορφώνουν μια «όχι θετική» εικόνα στην αγορά πετρελαίου. Τόνισε, έτσι, πως ενδεχόμενη νέα συμφωνία στους κόλπους του ΟΠΕΚ «θα είναι καλό εργαλείο προκειμένου να αντιμετωπισθεί η αβεβαιότητα».

Οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ δεν ανακοίνωσαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα επίπεδα παραγωγής, ούτε όρισαν ημερομηνία για την επόμενη συνάντησή τους. Οπως υπογραμμίζουν αναλυτές της αγοράς, τα συμφέροντα των διαφόρων πετρελαιοπαραγωγών χωρών δεν συγκλίνουν, ενώ την ίδια στιγμή επικρατεί μεγάλη αστάθεια στην αγορά. Κάθε συμφωνία μεταξύ τους  καθίσταται πιο δύσκολη, σε μια στιγμή που η αγορά πετρελαίου υφίσταται τον αντίκτυπο από τους εμπορικούς πολέμους του Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα, όμως, έχει διακοπεί η προσφορά από τη Βενεζουέλα, εξαιτίας της σοβαρής οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει, αλλά και από το Ιράν, λόγω των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης. 

Είναι ενδεικτικό της ευφορίας που επικράτησε στις αγορές εμπορευμάτων την Παρασκευή, το άλμα της τιμής του αργού από τα χαμηλά πενταμήνου που είχε βρεθεί.