Κρίσιμες Ώρες στον Περσικό - Η Ρωσία Επιχειρεί να Κατευνάσει το Εχθρικό Κλίμα Κατά της Τεχεράνης

Κρίσιμες Ώρες στον Περσικό - Η Ρωσία Επιχειρεί να Κατευνάσει το Εχθρικό Κλίμα Κατά της Τεχεράνης
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 13 Ιουνίου 2019 - 18:09

Εικόνες από τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ, τη δεκαετία του '80, διαδραματίστηκαν σήμερα στον Κόλπο του Ομάν, καθώς δύο δεξαμενόπλοια φέρονται να τορπιλίστηκαν (;) με το ένα εξ αυτών να βυθίστηκε. Πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο Front Altair του νορβηγικού ομίλου Frontline όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA και το Kokuka Courageous το οποίο φαίνεται να μην αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα.

Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να επιρρίψει την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Ιράν, με την Τεχεράνη να διαψεύδει οιαδήποτε ανάμειξη.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα πως ο κόσμος δεν πρέπει να σπεύσει να κατηγορήσει το Ιράν για την επίθεση σε πετρελαιοφόρα στον κόλπο του Ομάν, και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το σοβαρό περιστατικό για να κλιμακωθούν οι εντάσεις με την Τεχεράνη. Ο Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε, επίσης, ότι «η κατάσταση είναι τόσο εκρηκτική, ώστε η πιθανότητα να γίνει κάποιο λάθος ή να μην κατανοηθούν πλήρως οι αιτίες και οι συνέπειες των διάφορων γεγονότων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Συνεπώς θα ήταν λάθος να μιλάμε για ένα περαστικό επεισόδιο. Αυτό αντανακλά την γενικά εξαιρετικά οξυμένη κατάσταση στην περιοχή».

Ταυτόχρονα υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την εξομάλυνση της κατάστασής με το Ιράν. «Χρειάζεται με ηρεμία και απροκατάληπτα να δούμε το τί συνέβη, να μην βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα τα οποία το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ρίξουν λάδι στην φωτιά», ανέφερε ο ίδιος.

Από την Τεχεράνη, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε πως η ασφάλεια στον Κόλπο έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα του μετά τις επιθέσεις κατά των δύο δεξαμενοπλοίων: «Η ασφάλεια έχει μεγάλη σημασία για το Ιράν στην ευαίσθητη περιοχή του Κόλπου, στη Μέση Ανατολή, στην Ασία και σε όλο τον κόσμο. Προσπαθούμε πάντα να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», ανέφερε ο κ. Ροχανί, σε ομιλία που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση.

Η ζοφερή αυτή εξέλιξη πυροδότησε απότομο ράλι των τιμών του πετρελαίου που ενισχύονταν, περί τα μέσα των συναλλαγών. Η τιμή της ποικιλίας Brent, που αποτελεί το διεθνές benchmark, κατέγραφε ισχυρή άνοδο της τάξης του 4%, και κινούταν στην περιοχή των 62 δολαρίων το βαρέλι.

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά και η επαναφορά των κυρώσεων σε βάρος της πετρελαϊκής βιομηχανίας του Ιράν έχουν δημιουργήσει κλίμα πολεμικής έντασης στην περιοχή.  Οι ΗΠΑ απέστειλαν στον Περσικό, στις αρχές Μαΐου,  το αεροπλανοφόρο Αβραάμ Λίνκολν, ένα αμφίβιο αποβατικό πλοίο, αεροπλάνα Β-52, με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών βομβών), μαχητικά F-16 και F-35, καθώς επίσης και μια συστοιχία πυραύλων Patriot.

Στα τέλη του περασμένου Απριλίου, ο σύμβουλος Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν «ανησυχητικές και κλιμακούμενες ενδείξεις και προειδοποιήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε ανηλεή βία εκ μέρους των ΗΠΑ», δίχως όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Θυμίζουμε πως κατά τη διάρκεια του Πολέμου Ιράν-Ιράκ, τη δεκαετία του ΄80, οι δύο αντίπαλοι επιχείρησαν να ματαιώσουν τις εξαγωγές αργού από τον Περσικό, καταφέροντας πλήγματα σε εκατοντάδες δεξαμενοπλοίων που έπλεαν στην περιοχή, με αποτέλεσμα τη βύθιση 55 εξ αυτών.