«Σε αυτές τις εκλογές ο καθένας θα ψηφίσει με ένα μόνο πράγμα στον νου, το συμφέρον της οικογένειάς του και το συμφέρον της πατρίδας μας», τόνισε σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον Ρ/Σ Alpha, ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, σε ερώτηση του δημοσιογράφου Χάρη Ντιγριντάκη σχετικά με το διακύβευμα των εθνικών εκλογών, και επεσήμανε:

“Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε για την κυβέρνηση που θα έχουμε την επόμενη μέρα. Αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει το παν δυνατόν ώστε η χώρα μας να έχει προοπτική προόδου. Αυτό που χρειάζονται όλες οι κοινωνικές ομάδες είναι να έχουμε μια χώρα σταθερή γεωπολιτικά, με χαμηλά επιτόκια δανεισμού, με ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης εξωστρεφές και ανταγωνιστικό στη διεθνή αγορά, με καλύτερες αμοιβές για όλους, δηλαδή συντάξεις, μισθούς, επιχειρηματικό κέρδος, με ισονομία. Η πρόοδος και η ασφάλεια όλων σε αυτή τη διαδικασία ανάπτυξης της χώρας είναι κάτι που έχει διασφαλιστεί από αυτή την κυβέρνηση. Και η κοινωνική πολιτική εξασφαλίζει την κοινωνική ευημερία και συνοχή”.

Σύμφωνα με τον Αν. ΥΠΕΝ, η μετεξέλιξη της χώρας σε ισχυρό διαμετακομιστικό κόμβο επιβάλλει έναν σχεδιασμό που να διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα της χώρας όχι μόνο σήμερα, αλλά και την επόμενη μέρα: “Μετά και τη συμφωνία για τον κύκλο του μεταξιού που έκανε ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κίνα, τα φορτία που θα προσελκύσουμε στην Ελλάδα θα είναι τέτοιου μεγέθους που ούτε τα λιμάνια μας, αλλά ούτε και τα διαμετακομιστικά κέντρα που τώρα σχεδιάζονται θα επαρκούν. Η επιχειρηματική κοινότητα πρέπει να σχεδιάσει πολύ μεγαλύτερες υποδομές και επενδύσεις, γιατί η επόμενη μέρα προσελκύει μεγαλύτερες επενδύσεις και εμπορικά φορτία στη χώρα”.

Κλείνοντας, ο Αν. ΥΠΕΝ τόνισε ότι η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης δεν είναι κάτι που συνέβη τα τελευταία χρόνια, γιατί όλοι θυμούνται ότι το 2010-2014 οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες δεν μπορούσαν να πληρώσουν ούτε το ΤΕΒΕ τους. Η μείωση της αγοραστικής δύναμης ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης του ΑΕΠ κατά το ένα τέταρτο (25%) έγινε επίσης το 2010-2014: “Χρειάστηκε πολύς αγώνας, κόπος και θυσίες για να φτάσουμε ξανά σε επίπεδα εμπορικής παραγωγής της προηγούμενης δεκαετίας. Το 2015 βρήκαμε φακέλους ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 6 δισ. ευρώ κλειδωμένους στον αναπτυξιακό νόμο του Υπουργείου Οικονομίας από εκείνους που “αγαπούν” τις επενδύσεις, δηλαδή τους Υπουργούς της ΝΔ. Για εμάς δύο πράγματα χρειάζεται η επιχειρηματικότητα: ισοτιμία και διαφάνεια. Το ισχυρό δημόσιο εγγυάται την ασφάλεια στον ιδιωτικό τομέα για τις επενδύσεις. Δεν θέλουμε ισχυρό δημόσιο για να δουλεύουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Χρειαζόμαστε, παραδείγματος χάριν, τους ελεγκτές περιβάλλοντος για να μην υπάρχει μαύρη αγορά στα απόβλητα, για να είναι ισότιμη η επιχειρηματικότητα και για να είναι ασφαλής η δημόσια υγεία”.

Τέλος, σχολιάζοντας την ανοικτή επιστολή που του απηύθυνε μέσω ιστοσελίδας ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων για τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, σημείωσε ότι και ο ίδιος ενημερώθηκε για την ύπαρξη αυτής της επιστολής από τα μέσα ενημέρωσης, καθώς ποτέ δεν έφτασε απευθείας στα χέρια του. Ανέφερε ότι η επιστολή αυτή αφορούσε την παρουσία του Μητροπολίτη Ιωαννίνων σε συνεδρίαση του Δ.Σ του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης για την αξιολόγηση των συστημάτων ανακύκλωσης, όπως προβλέπεται και επιβάλλεται από το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, και συμπλήρωσε: “Μίλησα το προηγούμενο Σάββατο με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων ο οποίος ανησυχούσε για τη διαδικασία αξιολόγησης της ανακύκλωσης. Τον διαβεβαίωσα ότι το Υπουργείο όχι μόνο δεν θα σταματήσει καμία δράση ανακύκλωσης, αλλά αντίθετα θα ενισχυθούν όλες οι δράσεις ανακύκλωσης. Άρα τουλάχιστον ως προς αυτό δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Όλοι οι φορείς ανακύκλωσης, όλη η ελληνική διοίκηση και η αυτοδιοίκηση, αλλά και όλοι οι πολίτες, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ανακύκλωση και να κάνουμε δημόσιο απολογισμό για το τι έχουμε πετύχει στην ανακύκλωση, δημοσιοποιώντας και τα δεδομένα και τον απολογισμό των δράσεων. Η Ελλάδα κινδυνεύει με πρόστιμα από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, αν δεν έχει ευκρινή και αποτελεσματικά στοιχεία για την ανακύκλωση. Αυτό που κάνει ο Οργανισμός Ανακύκλωσης είναι να ζητάει από όλους όσοι υλοποιούν δράσεις ανακύκλωσης να καταθέτουν στον ΕΟΑΝ τα απολογιστικά δεδομένα και αυτά να στηρίζουν την πατρίδα μας για να πιάνουμε τους στόχους.

Στο επίπεδο της οικονομίας χρειάζεται πολλαπλασιασμός της ανακύκλωσης, χρειάζονται περισσότερα υλικά που να μπαίνουν σε ελληνικές βιομηχανίες ή να εξάγονται βεβαιωμένα και επίσημα, γιατί ο στόχος της ανακύκλωσης είναι να υπερ-διπλασιάσουμε τη σημερινή απόδοση και από το 20% να πάμε στο 50%. Κανείς δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την αξιολόγηση των συστημάτων ανακύκλωσης. Κανένας πολίτης δεν θα μου επέτρεπε να έχω την ευθύνη του χαρτοφυλακίου της ανακύκλωσης και να μην ελέγχω τα στοιχεία της ανακύκλωσης, ώστε να πιάνουμε τον ευρωπαϊκό στόχο, καθώς είναι το μόνο κριτήριο που μπορεί να χρησιμοποιήσει η χώρα μας. Δεν χωρούν υποκειμενισμοί και συμφέροντα στην ανακύκλωση”.