Μια νέα σελίδα πρόκειται να ανοίξει από την επόμενη χρονιά η METKA EGN, θυγατρική της Μυτιληναίος, με την προσθήκη επιλεγμένων μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων (ισχύος 200-400 MW) στο portfolio της. Για την εμπορική αξιοποίηση των συγκεκριμένων έργων ο στόχος της εταιρείας είναι διττός, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό των πάρκων θα πωλείται μετά την κατασκευή του σε αγοραστές όπως οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες στρέφονται προς τις ΑΠΕ για να περιορίσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. 

Με δεδομένο ότι η αειφορία αποτελεί κυρίαρχη επιχειρηματική τάση σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς εξασφαλίζει στις μεγάλες εταιρείες όχι μόνο πιο «πράσινο» προφίλ, αλλά και επενδυτική ασφάλεια, εκτιμάται πως το επόμενο χρονικό διάστημα η ζήτηση σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς μεγάλης ισχύος θα ανέλθει διεθνώς στα 2-4 GW (γιγαβάτ). Επομένως, η METKA EGN «βλέπει» στη συγκεκριμένη αγορά να αναδύονται σημαντικές ευκαιρίες δραστηριοποίησης. 

Παράλληλα, το υπόλοιπο ποσοστό των έργων θα κατασκευασθεί από την εταιρεία με σκοπό να παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιό της. Κάτι που σημαίνει πως σε αυτή την περίπτωση η αξιοποίησή τους θα γίνει μέσω των εσόδων από την έγχυση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα. 

Τα έργα αυτά θα έρθουν να προστεθούν στο χαρτοφυλάκιο που έχει ήδη αρχίζει να «χτίζει» η εταιρεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όσον αφορά την ανάπτυξη του νέου επιχειρηματικού «βραχίονα» στα πάρκα μεγάλης ισχύος, αναμφίβολα ώθηση για τη διεύρυνση της δραστηριοποίησης της METKA EGN δίνει η δρομολογημένη πλήρη απορρόφησή της από τη Μυτιληναίος, η οποία θα αναβαθμίσει μεταξύ άλλων τις χρηματοοικονομικές της δυνατότητες. 

Παράλληλα, το βήμα αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει αν η εταιρεία δεν είχε ήδη εδραιωθεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης (από τη Βρετανία και το Καζακστάν, μέχρι τη Χιλή και το Πόρτο Ρίκο) ως ένας από τους κορυφαίους contractor στην υλοποίηση φωτοβολταϊκών πάρκων για τρίτους. Ενδεικτικό είναι ότι στη Μελέτη-Προμήθεια-Κατασκευή (EPC) φωτοβολταϊκών μονάδων, στο πελατολόγιό της συγκαταλέγονται επιχειρήσεις όπως η BP και η Eni Tunisia, αλλά και εμβληματικά έργα, όπως το πάρκο 300 MW (Talasol project) στην Ισπανία, το οποίο θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες φωτοβολταϊκές μονάδες στην Ευρώπη. 

Η υψηλή τεχνογνωσία της εταιρείας «αγγίζει» και την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, αποδεικνύοντας στην πράξη πως η λύση των μπαταριών όχι μόνο είναι τεχνολογικά εφικτή, αλλά και οικονομικά βιώσιμη σε συγκεκριμένες εφαρμογές. Έτσι, παρ' όλο που πεποίθηση της Μυτιληναίος είναι ότι η αποθήκευση δεν είναι ακόμη ώριμη για να λειτουργήσει ως «αντίδοτο» στη στοχαστικότητα των ΑΠΕ σε μεγάλη κλίμακα (π.χ. για την ηλεκτροδότηση μεγάλων αστικών κέντρων), οι υβριδικές μονάδες που έχει υλοποιήσει η METKA EGN «δείχνουν» τον δρόμο προς την πλήρη απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής σε μερικές δεκαετίες. 

(www.naftemporiki.gr)