9ο Διεθνές Συνέδριο: Φυσικοί Πόροι στην Ελλάδα- «Βιώσιμη Ανάπτυξη Μέσω Υπεύθυνης Εξόρυξης»

9ο Διεθνές Συνέδριο: Φυσικοί Πόροι στην Ελλάδα- «Βιώσιμη Ανάπτυξη Μέσω Υπεύθυνης Εξόρυξης»
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 21 Ιουνίου 2019 - 19:49

Σημαντική απήχηση είχαν οι παρεμβάσεις που υπήρξαν, σήμερα, στο 9ο Διεθνές Φόρουμ για τον Ορυκτό Πλούτο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Στην εισήγησή του ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών. Τζέφρι Πάιατ χαρακτήρισε επίκαιρη την εκδήλωση, δεδομένου 

του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας και του πολλά υποσχόμενου εξορυκτικού τομέα της και αναγνώρισε πως στις ΗΠΑ υπάρχει ευρεία συναίνεση στην άποψη πως η Ελλάδα αποτελεί δύναμη ειρήνης και σταθερότητας.

Όπως τόνισε ο ίδιος, «η ευημερία και η σταθερότητα πάνε μαζί, γι’ αυτό και κάνουμε προσπάθειες για την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης μετά το πέρας των προγραμμάτων».

Ο Αμερικανός πρέσβης επικαλέστηκε την «εντυπωσιακή συμμετοχή αμερικανικών εταιρειών στη ΔΕΘ» που, όπως είπε, απέδειξε το ενδιαφέρον των Αμερικανών για επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, καθώς η ελληνική οικονομία ανακάμπτει.

Υπογράμμισε, δε, πως είναι σημαντικές για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας επενδύσεις όπως αυτή της Eldorado Gold, στην Χαλκιδική, της οποίας η δραστηριότητα «δίνει το μήνυμα στους ξένους επενδυτές πως το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα αλλάζει».

Ο κ. Πάιατ κατέληξε διατυπώνοντας τη βεβαιότητα ότι η πρεσβεία της χώρας του κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ξεκλειδώσουν οι επενδυτικές ευκαιρίες προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. «Η αμερικανική πρεσβεία και εγώ προσωπικά, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ελλάδα», ήταν τα ακριβή λόγια του.

Νωρίτερα, στο πρόγευμα εργασίας, ο κ. Μάρκλ Άλεν, πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στη γενέτειρά του, το  Σάντμπερι του Οντάριο, μια περιοχή με τα μεγαλύτερα αποθέματα νικελίου, όπως είπε.

Ο κ. Άλεν υπογράμμισε ότι η οικονομική ταυτότητα και υγεία της περιοχής του ήταν συνδεδεμένη με τις μεταλλευτικές δραστηριότητες, που δέχτηκε καίριο οικολογικό πλήγμα, αλλά επανήλθε σε ισορροπία όταν ξεπεράστηκαν, χάρη στην τεχνολογία και την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, όλα τα προβλήματα που προέκυψαν, όπως ρύπανση, πρόκληση όξινης βροχής κ.τ.λ. «Η πόλη που κάποτε ήταν το συνώνυμο των περιβαλλοντικών προκλήσεων, σήμερα είναι συνώνυμο περιβαλλοντικής ανάπτυξης»,  είπε ο πρέσβης του Καναδά.

Τέλος, ως προς τα μαθήματα που μπορεί να λάβει η Ελλάδα από τον Καναδά, ο κ. Άλεν αναφέρθηκε στη συνεργασία που οφείλει να υπάρχει στις τοπικές κοινωνίες, τις εταιρείες και τους κρατικούς φορείς, ώστε να μην αποσοβηθεί ο κύκλος των αλληλοκατηγοριών και να προταχθεί ο εντοπισμός των ευκαιριών.

Στο διεθνές συνέδριο για την αξιοποίηση των ορυκτών υλών, επισημάνθηκε ότι ο ευρωπαϊκός στόχος για πλήρη απανθρακοποίηση της οικονομίας έως το 2050, διέρχεται υποχρεωτικά από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, καθώς θα χρειαστούν μέταλλα, όπως μεταξύ άλλων, για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, την ανάπτυξη των ηλεκτρικών δικτύων και την κατασκευή μπαταριών.

Από την πλευρά τους, τόσο ο Χρήστος Καβαλόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), όσο και ο κ. Δημήτρης Δημητριάδης, αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, θυγατρικής της Eldorado Gold τόνισαν ότι η ευρωπαϊκή πολιτική που ακολουθείται στο ζήτημα είναι αντιφατική, καθώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη υποστήριξη για την εξορυκτική βιομηχανία. «Η Ε.Ε. δεν εστιάζει, πλέον στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών πρώτων υλών», είπε χαρακτηριστικά ο πρώτος, ενώ ο κ. Δημητριάδης, αφού παραδέχτηκε πως υπάρχει σύγκρουση στην Ε.Ε. για τον κλάδο, υπογράμμισε πως «το γεωλογικό υπόβαθρο της Ελλάδας έχει τεράστιο ενδιαφέρον και πως στον ελλαδικό χώρο θα μπορούσαν να υπάρχουν άλλες 4-5 Eldorado» και πρόσθεσε πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία της Ελληνικός Χρυσός με την Πολιτεία, για να αξιοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος της χώρας.

Επισημάνθηκε ακόμη το γεγονός ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει πρόσθετες επιβαρύνσεις για τη δραστηριότητά του στην ΕΕ οι οποίες δεν υφίστανται για τους ανταγωνιστές της, στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι ομιλητές σημείωσαν τη συμβολή του κλάδου στις επενδύσεις στην απασχόληση τις εξαγωγές ενώ υπογράμμισαν ότι για να προσελκυστούν νέες επενδύσεις απαιτούνται ταχύτερες διαδικασίες, προβλεψιμότητα, ασφάλεια δικαίου, φορολογική σταθερότητα και επίλυση των προβλημάτων στο αδειοδοτικό πλαίσιο.