Ισχυρές Αμερικανικές Πιέσεις σε Χώρες του G20 για να Δεχτούν πιο 'Ηπιες Δεσμεύσεις για το Κλίμα

Ισχυρές Αμερικανικές Πιέσεις σε Χώρες του G20 για να Δεχτούν πιο Ηπιες Δεσμεύσεις για το Κλίμα
energia.gr
Παρ, 28 Ιουνίου 2019 - 17:12

Τρεις χώρες του G20 αναμένεται να συνταχθούν στο πλευρό των ΗΠΑ, αποδυναμώνοντας έτσι το στρατόπεδο όλων όσοι ζητούν την αυστηρή τήρηση της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, το 2015.

Την πληροφορία αυτή έδωσε στους δημοσιογράφους το γραφείο του Γάλλου πρόεδρου, Εμμανουέλ Μακρόν, το οποίο και χαρακτήρισε την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος ως «το πιο δύσκολο ζήτημα» της Συνόδου των ισχυρών του πλανήτη, που άρχισε, σήμερα, στην Οζάκα της Ιαπωνίας. 

«Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν πολύ σκληρή γλώσσα γύρω από το τραπέζι» για να εξασφαλίσουν την υποστήριξη άλλων χωρών και να αλλοιώσουν τον τόνο και τις εκφράσεις του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου που θα δημοσιοποιηθεί αύριο» ανέφεραν πηγές του Ελιζέ, οι οποίες και εξέφρασαν έτσι ανησυχία πως δεν θα συνεχίζουν να στηρίζουν τη Συμφωνία του 2015 οι 19 από τις 20 χώρες του G20. 

«Δεν θα είναι πλέον 19+1, αλλά 18+2 ή 17+3, κάτι που θα είναι απαράδεκτο για εμάς», τόνιζαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές. Πρόσθεταν πάντως πως, τόσο οι ευρωπαϊκές οικονομίες, όσο και ο Καναδάς θα διαμηνύσουν «σθεναρά», ότι δεν μπορούν να αποδεχθούν ένα κείμενο που θα υποβαθμίζει τα όσα επιτεύχθηκαν στις προηγούμενες Συνόδους. 

Μεταξύ των χωρών που ενδέχεται να ταχθεί υπέρ της θέσης των ΗΠΑ είναι η Βραζιλία, της οποίας ηγείται ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία, με τις τελευταίες δύο να δέχονται ισχυρές αμερικανικές πιέσεις για να συνταχθούν με την Ουάσιγκτον.