Η Ε.Ε. Βρίσκεται Αντιμέτωπη με Αλλη μια Χαμένη Δεκαετία σε Σχέση με τη Μείωση των CO2 στις Μεταφορές

Η Ε.Ε. Βρίσκεται Αντιμέτωπη με Αλλη μια Χαμένη Δεκαετία σε Σχέση με τη Μείωση των CO2 στις Μεταφορές
του Δημήτρη Αβαρλή
Δευ, 1 Ιουλίου 2019 - 08:23

Την ώρα που σε σημαντικούς τομείς, όπως στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας παρατηρείται κάποια πρόοδος στη μείωση των εκπομπών ρύπων στις μεταφορές δεν συμβαίνει το ίδιο. Παράλληλα, για 

προβλήματα στα σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα που υποβλήθηκαν από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. κάνει λόγο η Διακυβερνητική Επιτροπή για την αλλαγή του κλίματος. Μέχρι τα τέλη του 2019, τα κράτη μέλη πρέπει να υποβάλουν τα τελικά σχέδια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, οι εκπομπές ρύπων στις μεταφορές αυξάνονται αντί να μειώνονται. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος το 2016, ο τομέας των μεταφορών συνεισέφερε το 27% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ε..Ε. των 28. Η αύξηση αυτή παρατηρείται από το 2014 και στον τομέα των μεταφορών συμπεριλαμβάνεται η διεθνής αεροπορία, όχι όμως η διεθνής ναυτιλία. Το 2016, οι οδικές μεταφορές ευθύνονταν για σχεδόν το 72% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις μεταφορές.

Παράλληλα, ενστάσεις ως προς τα σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα που έχουν καταθέσει τα κράτη μέλη εκφράζει η Διακυβερνητική Επιτροπή για την αλλαγή του κλίματος επισημαίνοντας πως μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα. Αφενός, δεν είναι επαρκώς λεπτομερή, αφετέρου τα σχέδια λαμβάνουν ελάχιστα υπόψη το κόστος των προτεινόμενων ενεργειών. Τα τελικά σχέδια, τονίζει η επιτροπή, θα πρέπει να καταστούν πολύ πιο ισχυρά, διαφορετικά τα κράτη μέλη δεν θα συμβάλουν στις απαιτούμενες αλλαγές και η ΕΕ δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους της. Σε έκθεσή της, η ίδια επιτροπή αναφέρει ότι εάν δεν αυξηθούν οι ενέργειες παγκοσμίως, πριν από το 2030, η υπέρβαση των 1,5 βαθμών Κελσίου είναι αναπόφευκτη. Υπογραμμίζουν πως πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα και γρήγορα, προκειμένου να αποτραπούν οι προοπτικές περαιτέρω  υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Παρόλα αυτά εκφράζεται η αισιοδοξία ότι σε επίπεδο νομοθεσίας η Ε.Ε. βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση, καθώς έχει υιοθετήσει μια σειρά από κανονισμούς. Επιπλέον, οι στόχοι που έχουν τεθεί μέχρι το 2030 είναι σύμφωνα με αναλυτές σωστοί. Ωστόσο, εάν δεν εφαρμοστούν ξεκάθαρες πολιτικές και δεν υπάρχει  μηχανισμός που να διασφαλίζει ότι η Ε.Ε. θα εκπληρώσει την δέσμευσή της, τότε δεν αποκλείεται όλα αυτά να μείνουν στα χαρτιά, προσθέτουν.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του ΟΗΕ απηύθυνε  κάλεσμα τους νέους να ξεκινήσουν μια πράσινη πολιτική επανάσταση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. «Πρέπει να κάνεις επανάσταση στον κόσμο και να αναγκάσεις τη γενιά μου να καταλάβει ότι είναι υποχρέωση μας να κινηθούμε γρήγορα", δήλωσε ο γενικός γραμματέας, προσθέτοντας ότι οι νέοι έχουν ένα "φανταστικό όπλο" τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.