Η επέλασης των ρομπότ στην αγορά εργασίας ευρίσκεται προ των πυλών. Συμφώνως προς νέα έρευνα του βρετανικού γραφείου Oxford Economics, τα ρομπότ μπορεί να αντικαταστήσουν 20 εκατομμύρια εργαζόμενους στην βιομηχανία μέχρι το 2030 παγκοσμίως αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τις κοινωνικές και γεωγραφικές ανισότητες, ενώ παραλλήλως αποτελούν παράγοντες οικονομικής αναπτύξεως.

Αυτές που θα επηρεασθούν περισσότερο θα είναι οι θέσεις εργασίας που απαιτούν τα λιγότερα προσόντα, και αυτό θα γίνει με τρόπο πολύ άνισο από την μια χώρα στην άλλη ή στο εσωτερικό της ίδιας χώρας. Η έρευνα αναφέρει πως «τα ρομπότ θα έχουν όλο και μεγαλύτερη παρουσία στο εμπόριο, στην υγεία, στα ξενοδοχεία και στον τομέα της εστιάσεως, στις μεταφορές αλλά και στον τομέα των κατασκευών και στην γεωργία».  

Είναι  γεγονός ότι τα ρομπότ πήραν ήδη την θέση εκατομμυρίων ανθρώπων στην βιομηχανία. Πλέον προωθούνται στις υπηρεσίες, χάρη στις προόδους στην οπτική ανάλυση, την φωνητική αναγνώριση ή την αυτόματη μάθηση, δηλαδή την ικανότητα των μηχανών να μαθαίνουν. Η έρευνα αυτή πραγματοποιείται ενώ επανεμφανίζεται η δημόσια συζήτησις για τα οικονομικά πλεονεκτήματα αλλά και για τους κινδύνους για την εργασία που αντιπροσωπεύουν τα αυτόνομα αυτοκίνητα, τα φαγητά που ετοιμάζονται από ρομπότ η ακόμη η παρουσία παντού  ρομποτικών  συστημάτων, στα εργοστάσια η στα κέντρα διοικητικής μερίμνης, για παράδειγμα. Εκτιμάται ότι αν η αυτοματοποίησις γενικά έχει συμβάλει στην δημιουργία περισσοτέρων θέσεων εργασίας από αυτές που καταστρέφονται, αυτή δημιούργησε επίσης ένα ρήγμα ανάμεσα στις εργασίες υψηλότερης και χαμηλότερης εξειδικεύσεως, αφήνοντας πολλούς εργαζομένους στον δρόμο. Ωστόσο, οι συντάκτες της μελέτης του Oxford  Economics εκτιμούν πως το παρόν κύμα «ρομποτοποιήσεως» αναμένεται προφανώς να αυξήσει την παραγωγικότητα και την οικονομική ανάπτυξη, δημιουργώντας τόσες θέσεις εργασίας όσες καταργεί. Οι ειδικοί εκτιμούν πως η παγκόσμια οικονομία μπορεί να αυξηθεί έως και κατά 5 τρισεκατομμύρια δολλάρια έως το 2030 λόγω της αυξήσεως της παραγωγικότητος, εξ αιτίας της ρομποτοποιήσεως. Εκτιμούν ακόμη ότι οι δουλειές «που απαιτούν επαναλαμβανόμενες  κινήσεις θα επηρεαστούν πιο πολύ», καθώς και πολύ βραχυπρόθεσμα, οι θέσεις εργασίας στα κέντρα διοικητικής μερίμνης. Αντιθέτως οι δουλειές που απαιτούν «ενσυναίσθηση, δημιουργικότητα ή κοινωνική ευφυία είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν να εκτελούνται από τους ανθρώπους για δεκαετίες ακόμη» συνεχίζουν.

Σε μια άλλη πρόσφατη έρευνα της γαλλικής ιστοσελίδος Revolution-robot-fr. Επισημαίνεται ότι περίπου το 30% των επαγγελμάτων, που σήμερα εξασκούν άνθρωποι, υπολογίζεται ότι θα εξαφανισθούν μέσα στην επόμενη 10ετία! Ο γενικός κανόνας επιβιώσεως ενός επαγγέλματος είναι ο εξής: όσο πιο επίπονη είναι η άσκησις ενός επαγγέλματος και όσο πιο ακριβοπληρωμένη είναι η θέσις εργασίας, τόσο περισσότερο κινδυνεύει με εξαφάνιση. Ο οδηγός φορτηγών ή άλλων οχημάτων, για παράδειγμα, έχει 73% πιθανότητες να «αυτοματοποιηθεί» εντός των επόμενων έξι ετών, συμφώνως προς την ιστοσελίδα. Το επάγγελμα του web developer έχει επίσης 60% πιθανότητες να καταργηθεί και την κατασκευή ιστοσελίδων να την αναλάβει εξολοκλήρου η τεχνητή νοημοσύνη, Επίσης ο μεταφραστής κινδυνεύει κατά 52% με εξαφάνιση.