Προς Παράταση των Περικοπών στην Πετρελαϊκή Παραγωγή του OPEC Μετά τη Συμφωνία της Τεχεράνης

Προς Παράταση των Περικοπών στην Πετρελαϊκή Παραγωγή του OPEC Μετά τη Συμφωνία της Τεχεράνης
της Χρ. Μήτση
Δευ, 1 Ιουλίου 2019 - 13:53

Ο OPEC και οι σύμμαχοί του φαίνεται ότι θα παρατείνουν την ισχύ της συμφωνίας τους για περικοπές της παραγωγής πετρελαίου τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2019, καθώς το Ιράν συντάχθηκε με τους κορυφαίους παραγωγούς -Σαουδική Αραβία

Ιράκ και Ρωσία- στηρίζοντας την πολιτική που έχει ως επιδίωξη στη στήριξη της τιμής του αργού σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για την παγκόσμια οικονομία. Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου, Bijan Zanganeh, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι θα υποστηρίξει την παράταση των περικοπών στην πετρελαϊκή παραγωγή κατά έξι έως εννέα μήνες. Σημειώνεται ότι η Τεχεράνη έχει αντιταχθεί στο παρελθόν στις πολιτικές που πρότεινε η Σαουδική Αραβία -de facto ηγέτης του καρτέλ- ισχυριζόμενη ότι το Ριάντ ήταν ‘υπερβολικά κοντά’ στις θέσεις της Ουάσινγκτον.

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα με μια περικοπή της παραγωγής... Θα είναι μια εύκολη συνάντηση, καθώς η στάση μου είναι πολύ σαφής», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Zanganeh κατά την άφιξή του στη Βιέννη, έδρα του OPEC.

Όπως είναι γνωστό, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μέλη του OPEC, ούτε συμμετέχουν στη συμφωνία για περιορισμό της παραγωγής αργού. Η Ουάσιγκτον ζήτησε από το Ριάντ να προχωρήσει στην παραγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων πετρελαίου προκειμένου να αντισταθμιστούν οι χαμηλότερες εξαγωγές από το Ιράν, στις οποίες οδήγησαν οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Ο OPEC και οι σύμμαχοί του -με επικεφαλής τη Ρωσία, γνωστοί ως OPEC+- έχουν συμφωνήσει από το 2017 στη μείωση της πετρελαϊκής τους παραγωγής με σκοπό να αποφευχθεί η συρρίκνωση των τιμών εν μέσω αυξανόμενης παραγωγής από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες φέτος κατέστησαν ο κορυφαίος παραγωγός παγκοσμίως, ξεπερνώντας τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία.

Οι φόβοι για την εξασθένηση της παγκόσμιας ζήτησης ως αποτέλεσμα του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας προστέθηκαν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τους τελευταίοι μήνες οι 14 χώρες - μέλη του OPEC .

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι συμφώνησε με τη Σαουδική Αραβία στην παράταση των υφιστάμενων περικοπών της παραγωγής αργού κατά έξι έως εννέα μήνες, μέχρι το Δεκέμβριο του 2019 ή το Μάρτιο του 2020. Υπενθυμίζεται ότι οι περικοπές αγγίζουν το 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα ή 1,2% της παγκόσμιας ζήτησης.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih, δήλωσε ότι η συμφωνία θα επεκταθεί πιθανότατα κατά εννέα μήνες, υποστηρίζοντας ότι δεν χρειάζονται αυστηρότερες περικοπές.

Το Brent, το διεθνές benchmark, ανατιμήθηκε κατά περισσότερο από 25% από τις αρχές του 2019, αλλά οι τιμές ενδέχεται να καθηλωθούν, καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας πιέζει τη ζήτηση και το πετρέλαιο των ΗΠΑ πλημμυρίζει την αγορά, σύμφωνα με έρευνα μεταξύ διεθνών αναλυτών που δημοσίευσε το Reuters.

Σήμερα, Δευτέρα, το Brent αυξήθηκε κατά $2, πλησιάζοντας τα $67 το βαρέλι, καθώς οι traders αντέδρασαν στην αποφασιστικότητα των OPEC+ να περιορίσουν την παραγωγή τους.

 

Επιδείνωση του γεωπολιτικού κινδύνου

Η συμφωνία για τις περικοπές της παραγωγής αργού έληξε την Κυριακή. Ο OPEC συναντάται σήμερα στη Βιέννη, ενώ αύριο, Τρίτη, θα ακολουθήσουν οι συνομιλίες με τη Ρωσία και τους άλλους συμμάχους, τους OPEC+.

Ο Zanganeh δήλωσε ότι δε θα αντιταχθεί σε ενδεχόμενη αυστηροποίηση των περικοπών, αλλά εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι ο Πούτιν ανακοίνωσε τη συμφωνία από τη διάσκεψη κορυφής της Ομάδας των G20 στη Οσάκα, χωρίς να αναμείνει τη συνάντηση των OPEC+ στη Βιέννη.

«Το σημαντικό για μένα είναι ότι ο OPEC να παραμείνει ο OPEC. Έχει χάσει την εξουσία του και είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης», δήλωσε ο Zanganeh. «Το Ιράν δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον OPEC, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι ο Οργανισμός θα πεθάνει μέσα από αυτές τις διαδικασίες».

Ο Zanganeh δήλωσε, επίσης, ότι θα απορρίψει ενδεχόμενη πρόταση για υπογραφή νέου οδικού χάρτη σχετικά με τη συνεργασία με χώρες μη μέλη του OPEC, με επικεφαλής τη Ρωσία. «Πιστεύω ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να συζητήσουμε αυτό το ζήτημα, δεδομένων των πολλών δυσκολιών που υπάρχουν στους κόλπους του Οργανισμού», δήλωσε.

Υπό το βάρος των αμερικανικών κυρώσεων, οι εξαγωγές του Ιράν μειώθηκαν τον Ιούνιο στα 0,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα έναντι 2,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως που ήταν τον Απρίλιο του 2018.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν θέσει το Ιράν αντιμέτωπο με μία άνευ προηγουμένου πίεση. Ακόμη και το 2012, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριζε τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τεχεράνης, οι εξαγωγές της χώρας ανέρχονταν σε περίπου 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Το πετρέλαιο αντιστοιχεί στο μερίδιο του λέοντος των κρατικών εσόδων του Ιράν.

Η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι θέλει να αλλάξει αυτό που η ίδια αποκαλεί ‘διεφθαρμένο’ καθεστώς στην Τεχεράνη. Το Ιράν έχει καταγγείλει τις κυρώσεις ως παράνομες και λέει ότι ο Λευκός Οίκος διευθύνεται από «ψυχικά διαταραγμένους» ανθρώπους.

«Η όξυνση των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν αυξάνει την τάση μεταβλητότητας των τιμών του πετρελαίου, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολο στη διαχείριση από τα μέλη του OPEC», υποστήριξε η Ann-Louise Hittle, αντιπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Wood Mackenzie.

«Ο γεωπολιτικός κίνδυνος σημαίνει ότι οι προοπτικές για τον εφοδιασμό γίνονται λιγότερο ευέλικτες, γεγονός που αντισταθμίζει τη μέτρια εξασθένηση της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου που σημειώνεται μέχρι στιγμής φέτος», πρόσθεσε.