Νέες Προειδοποιήσεις ΗΠΑ Κατά Ιράν - Ο ΙΑΕΑ Επιβεβαιώνει ότι η Τεχεράνη Ξεκίνησε τον Εμπλουτισμό Ουρανίου Aνω του 3,67%

Νέες Προειδοποιήσεις ΗΠΑ Κατά Ιράν - Ο ΙΑΕΑ Επιβεβαιώνει ότι η Τεχεράνη Ξεκίνησε τον Εμπλουτισμό Ουρανίου Aνω του 3,67%
energia.gr
Τρι, 9 Ιουλίου 2019 - 11:57

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, προειδοποίησε χθες, Δευτέρα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να προστατεύσουν το αμερικανικό προσωπικό και τους υπηκόους της που βρίσκονται στην Μέση Ανατολή, σε μια ακόμη μέρα συνέχισης των εντάσεων Ουάσινγκτον – Τεχεράνης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Καθώς ο Πενς παραχωρούσε την ομιλία του σε μια οργάνωση Χριστιανών Ευαγγελιστών, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επιβεβαίωνε την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι το Ιράν έχει ξεκινήσει να εμπλουτίζει ουράνιο σε επίπεδα άνω του 3,67% - όριο που είχε καθοριστεί από τη διεθνή συμφωνία του 2015, από την οποία η Ουάσινγκτον έχει αποχωρήσει από τον Μάιο του 2018.

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: το Ιράν δεν πρέπει να μπερδεύει την αυτοσυγκράτηση των ΗΠΑ με την έλλειψη αμερικανικής αποφασιστικότητας», τόνισε ο Πενς.

«Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι έτοιμες να προστατεύσουν τα συμφέροντά μας και να προστατεύσουν το προσωπικό και τους υπηκόους μας που βρίσκονται στην περιοχή», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να ασκεί πίεση ενάντια στο Ιράν με τη χρήση κυρώσεων, διαμηνύοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν «θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο».

«Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν πόλεμο με το Ιράν. Είμαστε πρόθυμοι να μιλήσουμε. Είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε. Αλλά η Αμερική δεν θα υποχωρήσει», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο ΙΑΕΑ επιβεβαίωσε προηγούμενη ανακοίνωση της Τεχεράνης με την οποία έκανε γνωστό ότι ξεκίνησε τον εμπλουτισμό ουρανίου σε επίπεδα άνω του 3,67%, με εκπρόσωπό του να δηλώνει ότι «ο γενικός διευθυντής (του ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο ενημερώθηκε από το διοικητικό συμβούλιο ότι οι επιθεωρητές του Οργανισμού στις 8 Ιουλίου επιβεβαίωσαν ότι το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο U-235 άνω του 3,67%».

Μια έκθεση προς τα κράτη μέλη του Οργανισμού, η οποία περιήλθε σε γνώση του Reuters, αναφέρει ότι ο ΙΑΕΑ επιβεβαίωσε το επίπεδο εμπλουτισμού χρησιμοποιώντας διαδικτυακά εργαλεία παρακολούθησης του εμπλουτισμού, ενώ έγιναν και λήψεις δειγμάτων χθες για ανάλυση.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (OIEA) Μπεχρούζ Καμαλβαντί, ανακοίνωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία αύξησε το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου πάνω από το όριο του 4,5% στον εμπλουτισμό ουρανίου.