Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), μηνός Ιουλίου, για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, που δημοσιεύτηκε σήμερα (12/7), το κύριο μήνυμα είναι ότι το 1ο εξάμηνο του 2019 η προσφορά πετρελαίου υπερέβη τη ζήτηση κατά 0.9 εκατ. βαρέλια την ημέρα. 

Τα τελευταία δεδομένα του ΙΕΑ δείχνουν ένα παγκόσμιο πλεόνασμα στο 2ο τρίμηνο του 2019 της τάξεως των 0.5 εκατ. βαρελιών την ημέρα, σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για έλλειμμα 0.5 εκατ. βαρελιών την ημέρα. 

Αυτό το πλεόνασμα προστίθεται στις τεράστιες αυξήσεις των πετρελαϊκών αποθεμάτων που παρατηρήθηκαν κατά το 2ο εξάμηνο του 2018, όταν η παραγωγή πετρελαίου σημείωσε άνοδο, καθώς η αύξηση της ζήτησης άρχισε να παρακμάζει. Παράλληλα, μετά την πρόσφατη απόφαση (1/7) των υπουργών του OPEC+ να επεκτείνουν τη συμφωνία της πετρελαϊκής παραγωγής έως το Μάρτιο του 2020, δεν αλλάζουν οι θεμελιώδεις προοπτικές μιας πετρελαϊκής αγοράς σε υπερπροσφορά. Βάσει στοιχείων του ΙΕΑ, αν υποθέσουμε σταθερή πετρελαϊκή παραγωγή των χωρών του OPEC στα τρέχοντα επίπεδα των περίπου 30 εκατ. βαρελιών την ημέρα, τα πετρελαϊκά αποθέματά τους θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 136 εκατ. βαρέλια μέχρι το τέλος του 1ου τριμήνου του 2020.

Είναι σαφές ότι τα ανωτέρω στοιχεία συνηγορούν στην εκτίμηση ότι οδηγούμαστε σε μία επαρκώς τροφοδοτούμενη διεθνή αγορά, κάτι το οποίο αντανακλάται και στις σημερινές τιμές. Η εικόνα θα εξελίσσεται καθώς το τρέχον έτος προχωρά, αλλά βραχυπρόθεσμα ο το ενδιαφέρον θα εστιάζεται στην αύξηση της πετρελαϊκής ζήτησης. Ενώ οι εκτιμήσεις του ΙΕΑ για το παγκόσμιο ΑΕΠ παραμένουν αμετάβλητες σε σύγκριση με την Έκθεση του προηγούμενου μήνα, υπάρχουν ενδείξεις επιδείνωσης της εμπορικής και κατασκευαστικής δραστηριότητας. Πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού δείχνουν ότι η παγκόσμια μεταποιητική παραγωγή το 2ο τρίμηνο του 2019 μειώθηκε για πρώτη φορά από τα τέλη του 2012 και οι νέες παραγγελίες συρρικνώθηκαν με ταχείς ρυθμούς. Στα θετικά, συγκαταλέγεται το περιβάλλον γύρω από την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας, το οποίο φαίνεται να έχει βελτιωθεί, ενώ η επίλυση διαφόρων ζητημάτων που εκκρεμούν αναμένεται να δώσει τεράστια ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

 

Η προοπτική αύξησης της παγκόσμιας πετρελαϊκής ζήτησης το 2019 δεν αλλάζει πολύ, σε σύγκριση με την προηγούμενη Έκθεση του ΙΕΑ, και αναμένεται να διαμορφωθεί στα 1.2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Δεδομένου ότι οι οικονομικές προοπτικές για το 2020 είναι καλύτερες, εκτιμάται ότι θα υπάρξει μία ανάκαμψη στα 1.4 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι ο ΙΕΑ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την αύξηση της παγκόσμιας πετρελαϊκής ζήτησης το 2ο τρίμηνο του 2019 κατά 0.45 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό, όπως ότι η ευρωπαϊκή ζήτηση είναι υποτονική, η ανάπτυξη στην Ινδία συρρικνώθηκε τον περασμένο Απρίλιο και Μάιο λόγω της επιβράδυνσης των παραδόσεων LPG και του αδύναμου τομέα των αερομεταφορών. Ακόμα και αν το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον και οι εμπορικές διαφορές επιδεινωθούν, η παγκόσμια πετρελαϊκή ανάπτυξη εκτιμάται να είναι υψηλότερη το 2ο εξάμηνο του 2019, καθώς αναμένεται να υπάρξει στήριξη από τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες, αν παραμείνουν στα επίπεδα που είναι σήμερα, θα είναι περίπου 8% χαμηλότερες σε σύγκριση με το περασμένο έτος.