Οι Παγκόσμιες Επενδύσεις σε Καθαρή Ενέργεια Υποχωρούν Καθώς η Κίνα Υπαναχωρεί

Οι Παγκόσμιες Επενδύσεις σε Καθαρή Ενέργεια Υποχωρούν Καθώς η Κίνα Υπαναχωρεί
energia.gr
Τρι, 16 Ιουλίου 2019 - 08:42

Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια σημείωσαν πτώση κατά το πρώτο μισό του 2019, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, λόγω μια απότομης πτώσης που σημειώθηκε στον αριθμό των κινέζικων ενεργειακών έργων ΑΠΕ.

Πιο συγκεκριμένα, οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια σημείωσαν μείωση κατά 117.6 δισ. δολάρια, ήτοι μια πτώση της τάξης του 14%, σε σύγκριση με το ίδιο ποσοστό που σημειώθηκε την ίδια περίοδο τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του περιοδικού Bloomberg New Energy Finance.

Μια απότομη αλλαγή της πολιτικής της Κίνας το 2018, σχετικά με τις ΑΠΕ- όταν η χώρα αποφάσισε να περικόψει τις επιδοτήσεις στους τομείς της αιολικής και ηλιακής ενέργειας- μείωσε δραματικά τον αριθμό των ενεργειακών έργων στην παγκοσμίως μεγαλύτερη αγορά ενέργειας. Κατά συνέπεια, οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια στην Κίνα μειώθηκαν κατά 39% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2018.

Όμως, αυτή η εικόνα θα μπορούσε να βελτιωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019 σύμφωνα με τις δηλώσεις του Tζάστιν Γού, επικεφαλή του περιοδικού Bloomberg New Energy Finance για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.  Ο ίδιος σημείωσε ότι «η επιβράδυνση του ρυθμού επενδύσεων στην Κίνα είναι μεν πραγματική, αλλά τα ποσοστά του πρώτου εξαμήνου του 2019 υπερβάλουν ως προς την σοβαρότητά της». Συνέχισε λέγοντας ότι «αναμένουμε να υλοποιηθεί μια διεθνούς εμβέλειας δημοπρασία στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, προκειμένου η αγορά να οδηγηθεί σε μια έξαρση φωτοβολταϊκών επενδύσεων».

Αλλά στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ σημειώθηκε επίσης πτώση, με τις επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια να μειώνονται κατά 4% και 6%  αντιστοίχως. Εντούτοις, υπάρχουν ακόμη περιοχές όπου σημειώνεται ανάπτυξη, συγκεκριμένα στην Ινδία όπου οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια αυξήθηκαν κατά 10% αγγίζοντας τα 9,5 δισ. δολάρια.

Η πτώση που σημειώθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, έρχεται ως συνέπεια μιας επιβράδυνσης δύο ετών στον τομέα της επένδυσης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παγκοσμίως. Πέρυσι, η χρηματοδότηση καθαρών πηγών ενέργειας σημείωσε πτώση κατά 1%, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (Ιnternational Energy Agency/IEA) ενώ περίπου τα 2/3 του διεθνούς επενδυτικού κεφαλαίου στον τομέα της ενέργειας, διατέθηκε για τις έρευνες εξόρυξης υδρογονανθράκων. Επίσης υψηλό ρεκόρ σημείωσαν το 2018, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο, προερχόμενες κυρίως από oρυκτά καύσιμα, παρά τις εκκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για μείωση των εκπομπών CO2.

Στην Κίνα ένα αυξανόμενο έλλειμα επιδοτήσεων, οδήγησε την κυβέρνηση στην περικοπή των επιδοτήσεων για ηλιακή ενέργεια των προηγούμενο έτος, πυροδοτώντας έτσι απότομη πτώση στην μεγαλύτερη αγορά σε ηλιακή ενέργεια παγκοσμίως. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Μάιο ότι διέθεσε περίπου 435 εκατ. δολάρια υπό μορφή επιδοτήσεων το 2019, θέτοντας κατά αυτό τον τρόπο ένα ετήσιο πλαφόν για πρώτη φορά.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε αντίθεση με την παγκόσμια τάση, το 2019, ορισμένες χώρες σημείωσαν ισχυρή ανάπτυξη στον τομέα των ΑΠΕ. Στην Ισπανία οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια τριπλασιάστηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, χάρη στο νέο κυβερνητικό σχέδιο περί ΑΠΕ. Εν τω μεταξύ, στο ΗΒ, το οποίο πρόσφατα ανακοίνωσε στόχο μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ σημείωσαν αύξηση κατά 35%.