Τον πρώτο ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα, ένα «Green Deal για την Ευρώπη», όπως το αποκάλεσε, θα προωθήσει η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η διάδοχος του Γιούνκερ από τον προσεχή Νοέμβριο επεσήμανε ότι η ύψιστη προτεραιότητά της είναι 

η Ευρώπη να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος σε παγκόσμιο επίπεδο έως το 2050. Μια αναφορά με ιδιαίτερη σημασία καθώς έγινε στην εναρκτήρια της ομιλία μετά την εκλογή της από την Ευρωβουλή την περασμένη Τρίτη. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη φορά που πρόεδρος της Κομισιόν θέτει πρωταρχικό στόχο το κλίμα με τόση σαφήνεια, μιλώντας για δημιουργία Τράπεζας για το Κλίμα αλλά και θέσπιση φόρου άνθρακα.

Σε μια εκτενή αναφορά για το θέμα, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου ότι ο σημερινός στόχος για μείωση των εκπομπών κατά 40 % έως το 2030 δεν επαρκεί. « Χρειαζόμαστε μια προσέγγιση δύο σταδίων για να μειώσουμε τις εκπομπές CO2 κατά 50 %, αν όχι κατά 55 %, έως το 2030. Η ΕΕ θα ηγηθεί των διεθνών διαπραγματεύσεων για να ενισχύσει τις φιλοδοξίες και άλλων μεγάλων οικονομιών έως το 2021. Για να ασκήσουμε όμως ουσιαστική επιρροή, δεν πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι μόνο για εμάς. Όλος ο κόσμος πρέπει να συμπορευτεί μαζί μας», επεσήμανε.

Στο πλαίσιο αυτό, η στενή συνεργάτης της Μέρκελ δήλωσε ότι θα εισηγηθεί και ένα επενδυτικό σχέδιο για μια βιώσιμη Ευρώπη και θα προτείνει ένα μέρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να μετατραπεί σε μια Τράπεζα για το Κλίμα. «Έτσι, θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε επενδύσεις ύψους 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ κατά την επόμενη δεκαετία», επεσήμανε. Σε αυτό θα πρέπει να συνεισφέρει κάθε τομέας της οικονομίας, από τις αεροπορικές και τις θαλάσσιες μεταφορές έως τον τρόπο που ο καθένας μας ζει και ταξιδεύει, όπως είπε, ανακοινώνοντας τη θέσπιση ενός φόρου άνθρακα στα σύνορα για να αποτραπούν οι διαρροές άνθρακα.

Ένας «πράσινος» αέρας έχει πράγματι κάνει αισθητή την παρουσία στην Ευρώπη ειδικά το τελευταίο διάστημα. Και σε αυτό έχει βοηθήσει τα μέγιστα και η νέα φινλανδική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ανέλαβε καθήκοντα την 1η Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους. Με σύνθημα «Μια βιώσιμη Ευρώπη - ένα βιώσιμο μέλλον», το Ελσίνκι θέτει ως βασικό στόχο την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Είναι πολύ σημαντικό η ΕΕ να απαντήσει σε αυτό το θέμα με μια φωνή» ανέφερε ο νέος Σοσιαλδημοκράτης Πρωθυπουργός της χώρας Άντι Ρίνε λίγο μετά την ανάληψη της προεδρίας. Σύμφωνα με τις φινλανδικές προτάσεις η ΕΕ θα πρέπει μέχρι το 2050 να καταστεί «ουδέτερη» ως προς την ρυπογόνο επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με διοξείδιο του άνθρακα. Ωστόσο ακόμη δεν έχει επέλθει συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λόγω της επίμονης αντίστασης της ομάδας των Βίζεγκραντ.

Κατά την Σύνοδο Κορυφής της 20ής Ιουνίου οι «28» απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον στόχο της ολοκληρωτικής απεξάρτησης από τον άνθρακα μέχρι το 2050 εξαιτίας της αντίθεσης τριών χωρών της ανατολικής Ευρώπης. Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία επικαλέστηκαν τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο της μετάβασης και έτσι το τελικό έγγραφο των συμπερασμάτων της Συνόδου απλώς ανέφερε σε μια υποσημείωση ότι «για την μεγάλη πλειονότητα των κρατών - μελών η κλιματική ουδετερότητα πρέπει να επιτευχθεί έως το 2050», κάτι που ενδεχομένως θα αποδυναμώσει την θέση της ΕΕ στην σύνοδο για το κλίμα του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Πάντως ο Φινλανδός πρωθυπουργός δηλώνει αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι οι τρεις αυτές χώρες θα αναθεωρήσουν σύντομα. Και πέρασε από τα λόγια στην πράξη. Σε μία συμβολική κίνηση, το υπουργείο Περιβάλλοντος της Φινλανδίας ανακοίνωσε ότι οι εκπομπές των αεροπορικών ταξιδιών κατά τη διάρκεια της Προεδρίας θα αντισταθμιστούν με τη χρηματοδότηση σχεδίων που μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και ταυτόχρονα προωθούν τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης. Το δε ποσό που χρησιμοποιείται για τον συμψηφισμό των εκπομπών θα ανέλθει σε περίπου 500.000 ευρώ. Επίσης, τα κεφάλαια που προορίζονταν αρχικά για τα δώρα της Προεδρίας θα κατευθυνθούν και αυτά στην αντιστάθμιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.