Ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Γιουκία Αμάνο, ο οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, πέθανε σε ηλικία 72 ετών, ανακοίνωσε ο διεθνής οργανισμός.

«Η γραμματεία της IAEA ενημερώνει με την πιο βαθιά θλίψη για τον θάνατο του Γενικού Διευθυντή της Γιουκία Αμάνο», ανακοίνωσε ο οργανισμός του ΟΗΕ στα μέλη του με σημείωμα στο οποίο δε δίνονται λεπτομέρειες για τις συνθήκες του θανάτου του.

Ο Αμάνο διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της IEAE από το Σεπτέμβριο του 2005 έως το Σεπτέμβριο του 2006. Υπηρέτησε ως μόνιμος εκπρόσωπος της Ιαπωνίας στον οργανισμό από το 2005 μέχρι την εκλογή του ως Γενικού Διευθυντή τον Ιούλιο του 2009. Ο Αμάνο ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Διευθυντή της IAEA την 1η Δεκεμβρίου 2009. Διέθετε εκτεταμένη εμπειρία στον τομέα του αφοπλισμού και της διπλωματίας στον τομέα της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, καθώς και σε θέματα ατομικής ενέργειας.

Ο Αμάνο είχε, επίσης, διατελέσει Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Αφοπλισμού, Μη Διάδοσης των Πυρηνικών και Επιστημών του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών από το 2002 έως το 2005. Προηγουμένως είχε εργαστεί ως κυβερνητικός εμπειρογνώμονας στην Ομάδα των Ηνωμένων Εθνών για τους Πυραύλους και στην Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό και την Εκπαίδευση για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών.

Ο Αμάνο, όπως επισημαίνεται στο βιογραφικό του που δημοσιοποιεί η IAEA, συνέβαλε στις διασκέψεις για την αναθεώρηση της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων του 1995, του 2000 και του 2005, ενώ το 2007 προήδρευσε της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής της Διάσκεψης για την Αναθεώρηση της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων του 2010.

Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τόκιο, ο Αμάνο εντάχθηκε στο δυναμικό του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών τον Απρίλιο του 1972 και έκτοτε υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις στο Βέλγιο, τη Γαλλία, το Λάος, την Ελβετία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.