ΥΠΕΞ για Επεισόδια στον Περσικό: Η Ελλάδα Αποδίδει Μεγάλη Σημασία στην Ελευθερία της Ναυσιπλοΐας

ΥΠΕΞ για Επεισόδια στον Περσικό: Η Ελλάδα Αποδίδει Μεγάλη Σημασία στην Ελευθερία της Ναυσιπλοΐας
energia.gr
Τετ, 24 Ιουλίου 2019 - 08:36

Την «άμεση απελευθέρωση του πληρώματος» και την «ελεύθερη συνέχιση του ταξιδίου του STENA IMPERO» ως «απαραίτητη προϋπόθεση ένδειξης σεβασμού στους κανόνες του διεθνούς δικαίου», τονίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με τη σύλληψη του βρετανικού τάνκερ στο Στενό του Ορμούζ.

«Η Ελλάδα ως ποντοπόρος χώρα», επισημαίνει το ΥΠΕΞ, «αποδίδει μεγάλη σημασία στην εξασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου. Ενέργειες που στρέφονται κατά των κατοχυρωμένων από το διεθνές δίκαιο ελευθεριών της ναυτιλίας δεν μπορεί παρά να καταδικάζονται».

Την ίδια στιγμή, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Δανία υιοθετούν την πρόταση της Βρετανίας για τη συγκρότηση ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής που θα έχει ως στόχο να εγγυηθεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο τρεις υψηλόβαθμους Ευρωπαίους διπλωμάτες. Η Ισπανία, η Σουηδία, η Πολωνία και η Γερμανία εξέφρασαν επίσης ενδιαφέρον για το σχέδιο αυτό.

Η πρόταση για την αποστολή αυτή υποβλήθηκε από τη Βρετανία σε συνεδρίαση στις Βρυξέλλες. Το Λονδίνο εξήγησε ότι στην αποστολή δε θα εμπλακούν ευθέως η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ ή οι Ηνωμένες Πολιτείες. Τη διοίκηση της αποστολής αυτής για την προστασία των ζωτικής σημασίας θαλάσσιων οδών στη Μέση Ανατολή ενδέχεται να αναλάβουν από κοινού η Γαλλία και η Βρετανία, σημείωσε ένας διπλωμάτης.

Από την πλευρά του, ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αρακτσί, δήλωσε από Παρίσι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ότι το Ιράν θα προφυλάξει το Στενό του Ορμούζ και δεν θα επιτρέψει καμία διατάραξη της ναυσιπλοΐας σε αυτό.

«Το Ιράν θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να προφυλάξει την περιοχή, ιδιαίτερα το Στενό του Ορμούζ και δε θα επιτρέψει καμία διατάραξη της ναυσιπλοΐας σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή», τόνισε ο Αρακτσί στο Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο.