Η Αργεντινή Επιστρέφει ως Εξαγωγέας Φυσικού Αερίου Χάρη στην Πλεονάζουσα Παραγωγή LNG

Η Αργεντινή Επιστρέφει ως Εξαγωγέας Φυσικού Αερίου Χάρη στην Πλεονάζουσα Παραγωγή LNG
energia.gr
Πεμ, 1 Αυγούστου 2019 - 19:57

H αλματώδης αύξηση της παραγωγής του κοιτάσματος Vaca Muerta είχε ως αποτέλεσμα τη ραγδαία άνοδο της παραγωγής φυσικού αερίου στην Αργεντινή, την τελευταία τριετία, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής υπηρεσίας ενεργειακής πληροφόρησης (ΕΙΑ).

Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή από το πεδίο Vaca Muerta υπερέβη, τον Δεκέμβριο του 2018, το 1 δισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πλεόνασμα το οποίο εξήχθη στις γειτονικές Χιλή και Βραζιλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο εξαγώγιμο φορτίο LNG της Αργεντινής μεταφέρθηκε, στις 6 Ιουνίου, από τον υπεράκτιο τερματικό σταθμό πλωτής υγροποίησης (FLNG), Tango.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή από το πεδίο Vaca Muerta αντιπροσωπεύει περίπου το 23% της συνολικής παραγωγής ακατέργαστου φυσικού αερίου στην λατινοαμερικανική αυτή χώρα.

 

Η παραγωγή εγχώριου φυσικού αερίου στην Αργεντινή υπερβαίνει την κατανάλωση κατά τους θερμότερους μήνες του έτους, ήτοι μεταξύ Οκτωβρίου-Απριλίου, αλλά κρίνεται ανεπαρκής για να καλύψει τη ζήτηση κατά τη διάρκεια των ψυχρότερων μηνών, δηλαδή, από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο. 

Επειδή η Αργεντινή δεν διαθέτει κατάλληλους γεωλογικούς σχηματισμούς για να μπορεί να δημιουργήσει μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου, οι παραγωγοί του είναι υποχρεωμένοι να προσαρμόζουν αναλόγως την πλεονάζουσα παραγωγή τους. Οι αρχές της χώρας εκπονούν, ήδη, μελέτες σκοπιμότητας για τον εντοπισμό πιθανών, κατάλληλων, χώρων αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Η Αργεντινή υπήρξε καθαρός εξαγωγέας φυσικού αερίου, από το 1990 έως και το 2007. Έκτοτε, μετατράπηκε σε εισαγωγέα του ενεργειακού προϊόντος, με το φυσικό αέριο να διοχετεύεται στην αγορά της, κυρίως μέσω αγωγών από την Βολιβία. Η Αργεντινή εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο που καταφθάνει σε  μια πλωτή εγκατάσταση αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU)  στο λιμάνι Escobar, κοντά στο Μπουένος Άιρες.