Ο ακήρυκτος πόλεμος στον Περσικό συνεχίζεται. Το Ιράν κατέλαβε και άλλο ξένο δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο, σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν τα κρατικά ΜΜΕ της Τεχεράνης. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, τμήμα των Φρουρών της Επανάστασης κατέλαβε πλοίο υπό ιρακινή σημαία, με την κατηγορία της "παράνομης διακίνησης καυσίμων για λογαριασμό ορισμένων αραβικών χωρών" και συνέλαβαν τα επτά μέλη του πληρώματος.

 

Το υπουργείο πετρελαίου του Ιράκ ανακοίνωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με το κατασχεμένο πλοίο και ότι συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό, το οποίο συνέβη την ώρα που στην περιοχή η ένταση αυξάνεται επικίνδυνα, μετά την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν από τις ΗΠΑ.

Εάν όντως επιβεβαιωθεί η είδηση, θα πρόκειται για το τρίτο ξένο δεξαμενόπλοιο που περιέρχεται στον έλεγχο των δυνάμεων της Τεχεράνης, τις τελευταίες εβδομάδες.

Θυμίζουμε πως στις 13 Ιουλίου, η ιρανική ακτοφυλακή κατέσχεσε το τάνκερ Μαν Ρίια, με σημαία Παναμά. Επίσης, τον περασμένο μήνα, το Ιράν κατέλαβε το υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιο, Stena Impero, στα στενά του Ορμούζ, με τον ισχυρισμό ότι είχε συγκρουστεί με αλιευτικό σκάφος. Το τάνκερ μετέφερε περίπου 700.000 λίτρα καυσίμων, σύμφωνα με τον διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης και φέρεται να έχει μεταφερθεί στο λιμάνι Bushehr, στο νοτιοδυτικό Ιράν, ενώ το φορτίο του κατασχέθηκε από τις τοπικές αρχές.