Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι από τον Ιούλιο του 2018 και την κοινή δήλωση Ε.Ε.-ΗΠΑ (Γιούνκερ-Τραμπ) για το εμπόριο, έχουν αναληφθεί δράσεις σε πολλούς τομείς, που επιτρέπουν στη διατλαντική εμπορική σχέση αξίας 1 τρισ. δολαρίων ετησίως να περάσει στο επόμενο επίπεδο.

Η σχετική έκθεση της Κομισιόν για την υλοποίηση της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-ΗΠΑ παρέχει μια επισκόπηση της προόδου που έχει σημειωθεί και αναδεικνύει το βάθος της συνεργασίας μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ κατά τον τελευταίο χρόνο, τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο.

Εισαγωγές LNG
Ειδικότερα, από τον Ιούλιο του 2018 έως σήμερα, η Ε.Ε. έχει αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ κατά περισσότερο από 367%. Από τη συνολική ποσότητα που έχουν εξαγάγει οι ΗΠΑ μέσα στο 2019, το ένα τρίτο έχει πάει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ΗΠΑ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής της Ε.Ε. σε LNG, ενώ η Ε.Ε. έχει αναδειχθεί ως ο κύριος προορισμός των αμερικανικών εξαγωγών του εν λόγω προϊόντος.

Σπόροι σόγιας
Οι εισαγωγές σπόρων σόγιας από τις ΗΠΑ στην Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά περίπου 100% μεταξύ Ιουλίου 2018 και Ιουνίου 2019, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν πλέον τον κορυφαίο προμηθευτή σπόρων σόγιας για την Ευρώπη και κατάφεραν να επεκτείνουν περαιτέρω την αγορά τους, σε συνέχεια της απόφασης που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 29 Ιανουαρίου 2019 να εγκρίνει τη χρήση των σπόρων σόγιας από τις ΗΠΑ για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

Μετά την εντολή που ενέκρινε το Συμβούλιο στις 15 Απριλίου 2019 για την έναρξη συνομιλιών με τις ΗΠΑ με σκοπό την επίτευξη οριζόντιας συμφωνίας σχετικά με την αξιολόγηση της συμμόρφωσης, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τρεις γύροι εποικοδομητικών συζητήσεων για τη ρυθμιστική συνεργασία.

Μια συμφωνία Ε.Ε.-ΗΠΑ θα επιτρέψει στους εξαγωγείς από ένα ευρύ φάσμα τομέων να λαμβάνουν πιστοποίηση των προϊόντων τους στη χώρα τους (αντί, για παράδειγμα, να στέλνουν δείγματα στον εξαγωγικό προορισμό).

Βιομηχανικοί δασμοί
Το Συμβούλιο της Ε.Ε. εξουσιοδότησε την Επιτροπή να ξεκινήσει συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με την κατάργηση των δασμών για τα βιομηχανικά προϊόντα. Αν και δεν κατέστη ακόμη δυνατό να αρχίσουν διαπραγματεύσεις σε αυτόν τον τομέα λόγω αποκλίσεων στους στόχους για τις δύο πλευρές, η Ε.Ε. τονίζει ότι παραμένει έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο όσων συμφώνησαν οι δύο πρόεδροι τον Ιούλιο του 2018.

Όσον αφορά τη συνεργασία σχετικά με τα πρότυπα, η Ε.Ε. παρουσίασε τις ιδέες της για βαθύτερη συνεργασία σε στρατηγικούς τομείς, ιδίως εκείνους που σχετίζονται με αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η εκτύπωση 3D, η ρομποτική και τα συνδεδεμένα οχήματα. Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στους τομείς των φαρμάκων, των ιατρικών συσκευών και της κυβερνοασφάλειας.

Φαρμακευτικές πρακτικές
Σχετικά με τον τομέα των φαρμάκων, όπως τονίζεται στην έκθεση, η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ κατέληξαν σε μια συμφωνία-ορόσημο στις 11 Ιουλίου 2019, καθώς όλες οι Αρχές των κρατών-μελών της Ε.Ε. αναγνωρίστηκαν βάσει της συμφωνίας αμοιβαίας αναγνώρισης (ΣΑΑ) σχετικά με τις ορθές παρασκευαστικές πρακτικές για τα φάρμακα που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση. Αυτό είχε ήδη ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του κόστους για τις επιχειρήσεις και την αποδέσμευση διοικητικών πόρων, καθώς αποφεύγεται η επικάλυψη των επιθεωρήσεων.

Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν τις στρεβλώσεις που προκαλούν οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που στρεβλώνουν την αγορά. Οι δύο εταίροι, μαζί με την Ιαπωνία, υπέβαλαν κοινή πρόταση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) με σκοπό την ενίσχυση της συμμόρφωσης των μελών του με τις απαιτήσεις διαφάνειας. Η τριμερής διαδικασία Ε.Ε.-ΗΠΑ-Ιαπωνίας αναμένεται επίσης να οδηγήσει σε προτάσεις για νέους κανόνες σχετικά με τις βιομηχανικές επιδοτήσεις και τις κρατικές επιχειρήσεις.

Στο πνεύμα της κοινής δήλωσης του Ιουλίου 2018 κινείται και η συμφωνία που επιτεύχθηκε σχετικά με το μερίδιο μιας δασμολογικής ποσόστωσης άνευ δασμών όσον αφορά τις αμερικανικές εξαγωγές βοδινού κρέατος χωρίς ορμόνες στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά της, η Ε.Ε. εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της κατάργησης των δασμών των ΗΠΑ στον χάλυβα και το αλουμίνιο κοινοτικής προέλευσης, κάτι που όπως αναφέρει η έκθεση θα ήταν επωφελές και για τις ΗΠΑ, καθώς οι Αμερικανοί παραγωγοί θα μπορούσαν να προμηθευτούν τα υλικά αυτά σε χαμηλότερες τιμές. Σ' αυτή την περίπτωση, η Ε.Ε. θα μπορούσε επίσης να καταργήσει τους δασμούς επί των αμερικανικών εξαγωγών που επιβλήθηκαν ως αντίμετρο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. έχουν μια διμερή εμπορική σχέση αξίας 1 τρισ. δολαρίων, με τις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές να ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ σε καθημερινή βάση. Αθροιστικά, οι δύο πλευρές απαριθμούν πάνω από 830 εκατομμύρια πολίτες και αντιστοιχούν σχεδόν στο 50% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομική σχέση στον κόσμο.

(www.naftemporiki.gr)