Νέο Πλήγμα για την Glencore- Διακόπτει την Παραγωγή στο Μεγαλύτερο Ορυχείο Κοβαλτίου στον Κόσμο

Νέο Πλήγμα για την Glencore- Διακόπτει την Παραγωγή στο Μεγαλύτερο Ορυχείο Κοβαλτίου στον Κόσμο
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 9 Αυγούστου 2019 - 18:57

Η Glencore προτίθεται να διακόψει την παραγωγή στο μεγαλύτερο ορυχείο κοβαλτίου στον κόσμο, από τα τέλη του τρέχοντος έτους, ύστερα από τη ραγδαία κάμψη των τιμών του βασικού μετάλλου για μπαταρίες. Ο εξορυκτικός όμιλος, με έδρα την Ελβετία, του οποίου επικεφαλής είναι ο δισεκατομμυριούχος, Ιβάν Γκλάζενμπεργκ, θα κλείσει το ορυχείο Mutanda

στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, χώρα που είναι, με τη σειρά της, σημαντικός παραγωγός χαλκού, επειδή δεν είναι πλέον οικονομικά βιώσιμο, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε προς τους εργαζόμενους του ορυχείου και ήρθε σε γνώση των Financial Times.

Η απόφαση συνιστά τον τελευταίο κρίκο στη μακρά αλυσίδα των εμποδίων που αντιμετωπίζει η Glencore στην ΛΔΚ, μετά τoν  εξονυχιστικό έλεγχο των σχέσεών της με τον ισραηλινό επιχειρηματία Νταν Γκέρτλερ, και την επιβολή υψηλότερων φόρων, στο πλαίσιο της εισαγωγής ενός νέου κώδικα για τα ορυχεία, που έγινε νόμος του κράτους, το περασμένο έτος.

Η Glencore διερευνάται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τις επιχειρηματικές πρακτικές της στην αφρικανική χώρα, και όχι μόνο. Αποτέλεσμα όλων αυτών των «ατυχιών» ήταν η αξία της μετοχής της εταιρείας να μειωθεί  κατά το ένα πέμπτο, από τις αρχές του έτους.

«Δυστυχώς, λόγω της σημαντικής υποχώρησης της τιμής του κοβαλτίου, του αυξημένου πληθωρισμού σε ένα μεγάλο εύρος βασικού κόστους εισροών, κυρίως θειϊκού οξέος, και των πρόσθετων φόρων που επιβάλλονται από τον κώδικα ορυχείων, η εγκατάσταση δεν είναι πλέον οικονομικά βιώσιμη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα", αναφέρει η επιστολή προς τους εργαζόμενους στο Mutanda. Η Glencore αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση.

Η τιμή του κοβαλτίου μειώθηκε, από τις αρχές του 2019, κατά περισσότερο από 40%, λόγω της αύξησης της προσφοράς από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, που θεωρείται ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο.

Το κοβάλτιο αποτελεί κρίσιμο μέταλλο για την παραγωγή  μπαταριών ιόντων λιθίου, που τοποθετούνται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η ραγδαία πτώση των τιμών του έχει αποδιοργανώσει τον Όμιλο. Την περασμένη εβδομάδα, η Glencore ανακοίνωσε ότι ο εμπορικός βραχίονας της θα επιφέρει πλήγμα στην κερδοφορία της, εξαιτίας της κατάρρευσης των τιμών του μετάλλου. Το ορυχείο Mutanda είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κοβαλτίου στον κόσμο, το οποίο εξορύσσεται παράλληλα με τον χαλκό που βρίσκεται στα έγκατά του και είναι ένα από τα βασικά στοιχεία ενεργητικού της Glencore στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Πέρυσι, παρήγαγε σχεδόν 200.000 τόνους χαλκού και περισσότερους από 27.000 τόνους, ή το ένα πέμπτο των παγκόσμιων προμηθειών, κοβαλτίου.

Η απόφαση να κλείσει το ορυχείο ελήφθη σε μια περίοδο που η Glencore χρειάζεται να κάνει μια δαπανηρή στροφή προς την εξόρυξη ενός διαφορετικού τύπου ορυκτού αποθέματος, στην εν λόγω περιοχή, κάτι που, όπως έχει ανακοινώσει, θα αποβεί πιο κοστοβόρα στο πλαίσιο του νέου κώδικα εξόρυξης που ισχύει στην ΛΔΚ. Το ορυχείο θα συνεχίσει να παράγει έως τα τέλη του τρέχοντος έτους και μετά αναμένεται να τεθεί σε κατάσταση "φροντίδας και συντήρησης", ώστε να είναι σε θέση να λειτουργήσει εκ νέου. Η Glencore διέκοψε, παλαιότερα, την παραγωγή προκειμένου να ανταποκριθεί στις  ιδιαίτερα χαμηλές τιμές του μετάλλου, περιορίζοντας την παραγωγή ψευδαργύρου, το 2015, εξαιτίας της «βουτιάς» των τιμών. Ο Βαλερί Μουκάσα, ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Μεταλλείων της ΛΔΚ, δήλωσε ότι είχε ενημερωθεί εγκαίρως για την απόφαση του ελβετικού Ομίλου, αλλά αρνήθηκε να τη σχολιάσει, με τη σειρά του, να την σχολιάσει.