Σε ένα πολύ επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι φαίνεται ότι επιδίδεται ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με αφορμή τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα. Μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, πρόλαβε να προκαλέσει, να απειλήσει, να ανασκευάσει και όχι μόνο μια φορά!

Πρώτα απάντησε στους νέους δασμούς ύψους 75 δισ. της Κίνας καλώντας τις αμερικανικές επιχειρήσεις να αποχωρήσουν από την χώρα, προκαλώντας τον τρόμο στις αμερικανική επιχειρηματική κοινότητα. Αργότερα, στο περιθώριο της G7 δήλωσε ότι έχει δεύτερες σκέψεις για τις απειλές στις οποίες προέβη, ενώ λίγη ώρα μετά ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος λυπάται που δεν αύξησε  περαιτέρω τους δασμούς. Εν τέλει μόλις χθες αποφάσισε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα «δεν ήταν ποτέ σε καλύτερο σημείο» και  προανήγγειλε την επανέναρξη των διμερών συνομιλιών «πολύ σύντομα».

Αυτή η αντιφατική στάση του Αμερικανού Προέδρου ναι μεν προκαλεί εκνευρισμό στους αντιπάλους του, δεν αφήνει όμως ανεπηρέαστους και αυτούς που με τόσο πάθος φωνάζει ότι θέλει να βοηθήσει: τους Αμερικανούς επιχειρηματίες. Όλο αυτό το διάστημα της κλιμακούμενης αμερικανοκινεζικής κρίσης, ο επιχειρηματικός κόσμος τηρούσε στάση αναμονής, κρατώντας χαμηλούς τόνους. Τώρα όμως, τα πρώτα σημάδια ανησυχίας έχουν διαφανεί. Ειδικά μετά και τα νέα στοιχεία που σηματοδοτούν την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας. Στη διάρκεια του Αυγούστου η δραστηριότητα στη μεταποίηση συρρικνώθηκε, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 2009, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit. Επιπλέον, το γραφείο προϋπολογισμού του αμερικανικού Κογκρέσου (CBO) προειδοποίησε προ ημερών πως οι εμπορικοί πόλεμοι,  που έχει κηρύξει η κυβέρνηση εναντίον Κίνας και ΕΕ οδηγούν σε ταχύτερη αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός Πρόεδρος επιμένει πως το Πεκίνο «δεν έχει άλλη επιλογή» παρά να υποκύψει στην αμερικανική πίεση. Η πραγματικότητα όμως είναι λίγο διαφορετική. Διότι ήδη οι αμερικανικές επιχειρήσεις προειδοποιούν ότι η κρίση αυτή θα μετακυλήσει σύντομα στις τσέπες των αμερικανικών καταναλωτών. Αν και ο Τραμπ υποστηρίζει ότι η Κίνα είναι αυτή που θα πληρώσει το κόστος των δασμών που επέβαλε ο ίδιος, είναι γεγονός ότι αυτό θα πλήξει πρωτίστως τις επιχειρήσεις που εισάγουν προϊόντα από την Κίνα, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να αυξήσουν τις τιμές, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές. Η Ένωση Καταναλωτών Τεχνολογίας, η οποία εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες εταιρίες τεχνολογίας, εκτίμησε ότι ήδη οι δασμοί κοστίζουν στον αμερικανικό τεχνολογικό τομέα 1,3 δις δολάρια τον μήνα και μπορούν να αυξήσουν τις τιμές των κινητών τηλεφώνων κατά 70 δολάρια και τις αντίστοιχες των ηλεκτρονικών υπολογιστών κατά 120 δολάρια κατά μέσο όρο.  Αναλυτές της JPMorgan προέβλεψαν ότι το συνολικό κόστος για τις αμερικανικές οικογένειες από τους νέους δασμούς θα κυμανθεί μεταξύ 1,000-1.500 δολαρίων τον χρόνο. «Οι δασμοί είναι φόροι στους Αμερικανούς, βάζοντάς μας στο λάθος μονοπάτι και διακυβεύοντας την παγκόσμια ηγεμονία μας», ανέφερε ενδεικτικώς ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τεχνολογικής ένωσης, Gary Shapiro. «Για πόσο ακόμα θα αναγκάζονται οι οικογένειες, οι εταιρίες και η οικονομία μας να απορροφούν το οικονομικό κόστος της εσφαλμένης εμπορικής πολιτικής;», διερωτήθηκε ο ίδιος.

Μάλιστα η Κίνα φαίνεται ότι στοχεύει περιοχές που η δημοφιλία του Τράμπ είναι αυξημένη, όπως οι αγροτικές στις μεσοδυτικές πολιτείες. Λόγου χάρη οι νέοι δασμοί που ανακοίνωσε η Κίνα την περασμένη Παρασκευή προσέθεσαν 5% στους δασμούς ύψους 25% που επιβάρυναν ήδη την αμερικανική σόγια. Από τη διαμάχη έχουν επηρεαστεί και τα οχήματα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ. Η Tesla αλλά και οι γερμανικές Daimler,BMW είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν πληγεί περισσότερο. Σύμφωνα με την LMC Automotive έξι από τα 10 πιο δημοφιλή οχήματα που εξάγονται  από τις ΗΠΑ στην Κίνα  προέρχονται από γερμανικές εταιρίες. Εξ ού και η εντεινόμενη ανησυχία της Μέρκελ, που ξαφνικά αγωνιά για την κατάληξη των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Όπως αναφέρουν ανώτερα στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας  οι επιχειρήσεις δεν ανησυχούν τόσο για τις άμεσες επιπτώσεις  των δασμών αλλά κυρίως για την αβεβαιότητα που προκαλεί η  απρόβλεπτη πολιτική του Αμερικανού Προέδρου και  για το γεγονός ότι δεν γνωρίζουν πόσο άσχημα μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα. Και όλα αυτά ενώ ειδικοί προειδοποιούν ότι ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μέχρι τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο του 2020.