Οι ΗΠΑ Πρόσφεραν Χρήματα στον Πλοίαρχο του Adrian Darya 1 για να τους Παραδώσει το Πλοίο

Οι ΗΠΑ Πρόσφεραν Χρήματα στον Πλοίαρχο του Adrian Darya 1 για να τους Παραδώσει το Πλοίο
energia.gr
Πεμ, 5 Σεπτεμβρίου 2019 - 12:25

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι πρόσφερε εκατομμύρια δολάρια στον πλοίαρχο του ιρανικού πετρελαιοφόρου Adrian Darya 1, το οποίο έχει βρεθεί στο επίκεντρο της διπλωματικής αντιπαράθεσης μεταξύ της Τεχεράνης και χωρών της Δύσης.

Ο Brian Hook, επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για το Ιράν του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απευθύνθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον πλοίαρχο του δεξαμενόπλοιου, ζητώντας του να το κατευθύνει κάπου όπου οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να το κατασχέσουν.

Το σκάφος έχει κατηγορηθεί από τη Δύση ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία και είχε τεθεί υπό προσωρινή κράτηση από τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου στο Γιβραλτάρ τον Ιούλιο.

Απελευθερώθηκε τον περασμένο μήνα, αφού το Ιράν έδωσε διαβεβαιώσεις σχετικά με τον προορισμό του.

Του υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το οποίο είχε προσπαθήσει να εμποδίσει την απελευθέρωση του ιρανικού τάνκερ, εξέδωσε στη συνέχεια ένταλμα για τη σύλληψη του δεξαμενόπλοιου.

 

Το χρονικό της κρίσης

Οι πρώτες αναφορές για τη χρηματική προσφορά από τις ΗΠΑ προς τον πλοίαρχο του Adrian Darya 1 είδαν το φως της δημοσιότητας από τους Financial Times την Τετάρτη και έχουν επιβεβαιωθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Έχουμε πραγματοποιήσει εκτεταμένες επαφές με αρκετούς πλοιάρχους, αλλά και ναυτιλιακές εταιρείες», δήλωσε εκπρόσωπός του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι ΗΠΑ περιέλαβαν στη ‘μαύρη λίστα’ τους το συγκεκριμένο πετρελαιοφόρο την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Οικονομικών, το πλοίο χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά 2,1 εκατ. βαρελιών ιρανικού αργού προς όφελος των Φρουρών της Επανάστασης, τμήματος των ενόπλων δυνάμενων του Ιράν το οποίο οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική οργάνωση.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Hook έστειλε ένα email στον Ινδό πλοίαρχο του Adrian Darya 1, Akhilesh Kumar, πριν την επιβολή κυρώσεων στο πλοίο.

«Γράφω φέρνοντας καλά νέα», ανέφερε το email. Η κυβέρνηση Τραμπ, συνέχιζε, ήταν πρόθυμη να πληρώσει τον καπετάνιο αρκετά εκατομμύρια δολάρια για να μεταφέρει το πλοίο κάπου θα μπορούσε να κατασχεθεί από τις αρχές των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έφεραν έναν τηλεφωνικό αριθμό που ανήκει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκειμένου να βεβαιωθεί ο πλοίαρχος -ο οποίος ανέλαβε το πλοίο μετά την αρχική κράτησή του στο Γιβραλτάρ- ότι τα μηνύματα δεν ήταν ψεύτικα.

Ο Hook δήλωσε στην εφημερίδα ότι το αμερικανικό ΥΠΕΞ «συνεργάζεται στενά με τη ναυτιλιακή κοινότητα για να διακόψει και να αποτρέψει τις παράνομες εξαγωγές πετρελαίου».

Ο πλοίαρχος Kumar αγνόησε τα emails και τότε οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις και σε αυτόν προσωπικά όταν συμπεριέλαβαν το Adrian Darya 1 τη ‘μαύρη λίστα’ τους.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «εξόφθαλμη δωροδοκία».

Η κυβέρνηση Trump ανακοίνωσε την Τετάρτη νέες κυρώσεις ενάντια σε ιρανικό ναυτιλιακό δίκτυο που χρησιμοποιείται για την πώληση πετρελαίου και πρόσφερε 15 εκατομμύρια δολάρια σε όποιον θα μπορούσε να βοηθήσει στη διακοπή της λειτουργίας του δικτύου αυτού.

 

Το ιστορικό του δεξαμενόπλοιου

Το Adrian Darya 1, γνωστό προηγουμένως ως Grace 1, τέθηκε υπό κράτηση από τις βρετανικές αρχές στο Γιβραλτάρ στις 4 Ιουλίου, κατόπιν υποψιών ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, παραβιάζοντας τις κυρώσεις της ΕΕ.

Απελευθερώθηκε στις 15 Αυγούστου, αφού το Ιράν παρείχε διαβεβαιώσεις ότι δε θα εκφορτώσει το φορτίο του στη Συρία και παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να αποτρέψουν την απελευθέρωσή του.

Οι ιστότοποι παρακολούθησης της ναυσιπλοΐας δείχνουν ότι το πλοίο βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο, αν και αναφέρεται ότι έχει απενεργοποιήσει τη συσκευή εντοπισμού του.

Η αρχική κατάσχεση προκάλεσε διπλωματική κρίση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ιράν, το οποίο, στη συνέχεια, κατέσχεσε το υπό βρετανική σημαία σουηδικό δεξαμενόπλοιο Stena Impero στον Περσικό Κόλπο.

Την Τετάρτη η Τεχεράνη απελευθέρωσε επτά άτομα από το 23μελές διεθνές πλήρωμα του τάνκερ. Τα υπόλοιπα 16 μέλη του πληρώματος πιστεύεται ότι κρατούνται μαζί με το σκάφος κοντά στο λιμάνι του Bandar Abbas στον ιρανικό νότο.