Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση ότι η αύξηση στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράκ έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στην πρώτη εφετινή αύξηση της παραγωγής για τον ΟΠΕΚ, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συζήτησε τηλεφωνικά, την περασμένη Πέμπτη, το θέμα της σταθεροποίησης της αγοράς πετρελαίου με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Άντιλ Αμπντούλ Μαχντί, όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SPA, οι δύο ηγέτες «υπογράμμισαν τη σημασία του κοινού συντονισμού για την επίτευξη σταθερότητας στις αγορές πετρελαίου».

Σε σχετική του ανακοίνωση, το γραφείο του Αμπντούλ Μαχντί αναφέρει, επίσης, ότι επανεξέτασαν τρόπους «συντονισμού των προσπαθειών των δύο χωρών με άλλα κράτη εντός και εκτός του ΟΠΕΚ για τον έλεγχο των πετρελαϊκών αγορών και την πρόληψη της υποβάθμισης των τιμών του πετρελαίου», σύμφωνα με την κουρδική ιστοσελίδα kurdistan24.net.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο, η Βαγδάτη συμφώνησε διστακτικά σε μια συμφωνία περικοπής της παραγωγής που πραγματοποίησε η συμμαχία των πετρελαιοπαραγωγών χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ, γνωστή ως OPEC +, που αποσκοπούσε στην ενίσχυση των τιμών πετρελαίου και στην αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά.

Τον Αύγουστο σημειώθηκε η πρώτη αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ το 2019 ως αποτέλεσμα της υψηλότερης προσφοράς τόσο από το Ιράκ όσο και από τη Νιγηρία, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters την περασμένη εβδομάδα.

Πρόσφατη έρευνα, εξάλλου, έδειξε ότι η Σαουδική Αραβία δεν παρεκκλίνει από το σχέδιο περιορισμού της παραγωγής, ωστόσο οι αυξήσεις της παραγωγής, που σημειώθηκαν τον Αύγουστο, στο Ιράκ και τη Νιγηρία ήταν προφανώς αρκετές για να αντισταθμίσουν τόσο αυτές όσο και τις πρόσθετες απώλειες που προκλήθηκαν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν.

Το Ιράκ, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ μετά τη Σαουδική Αραβία, εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το πετρέλαιο για τα έσοδα στον προϋπολογισμό του.

Νωρίτερα φέτος, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι ξανανοίγει τις διπλωματικές της αποστολές στο Ιράκ, οι οποίες είχαν ανακληθεί από το 1990, όταν το τότε καθεστώς Μπάαθ, υπό τον Σαντάμ Χουσεΐν, εισέβαλε στο Κουβέιτ. Το Ριάντ έχει, επίσης, συνάψει συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών με τη Βαγδάτη, ενώ έχει δεσμεύσει και 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την κατασκευή μιας μεγάλης αθλητικής εγκατάστασης στην ιρακινή πρωτεύουσα.