Η επίθεσις στις εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις προσπάθειες της Τουρκίας για περιορισμό του πληθωρισμού, με απώτερο σκοπό να βγεί από την ύφεση. Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου ενδέχεται να επιβραδύνει την βελτίωση του πληθωρισμού στην Τουρκία, η οποία εξαρτάται σχεδόν εξολοκλήρου από τις εισαγωγές για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η οικονομία της Τουρκίας θα μπορούσε να υποφέρει εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν υψηλές, σε μακροπρόθεσμη βάση. Αν το πετρέλαιο παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα τις ερχόμενες εβδομάδες, τότε αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες για τον πληθωρισμό της Τουρκίας, θα επιβραδύνει την διαδικασία αποπληθωρισμού και αυτό, με την σειρά του, θα αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να επιβραδύνει τον ρυθμό χαλαρώσεως. Η Τουρκία εισήγαγε 21 εκατ. τόνους πετρελαίου το 2018, εκ των οποίων 1,8 εκατ. τόνοι προήλθαν από την Σαουδική Αραβία, συμφώνως προς επίσημα στοιχεία.

Επι πλέον, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να έχει συνέπειες για την ανάπτυξη εάν καταστρέψει την εξωτερική ζήτηση, επηρεάζοντας τις παγκόσμιες αλυσίδες παραγωγής, δήλωσε ο Hilmi Yavas, οικονομολόγος του Yatirim Finansman. «Οι εξαγωγές έχουν σηκώσει το βάρος, ειδικά της μεταποιητικής βιομηχανίας για το παρελθόν έτος, Εάν εδώ παρατηρηθεί κάποια απώλεια, θα μπορούσε να οδηγήσει τις προοπτικές αναπτύξεως σε χειρότερο σημείο από το αναμενόμενο» επεσήμανε.

Εν τω μεταξύ, ο βασιλεύς της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν μπιν Αμπντελαζίζ, διαβεβαίωσε πως το βασίλειο μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των «άνανδρων επιθέσεων» εναντίον μεγάλων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της χώρας. Σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο βασιλεύς είπε ότι οι επιθέσεις δεν στοχοθέτησαν μονάχα τις ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις του βασιλείου, αλλά επίσης τον διεθνή εφοδιασμό πετρελαίου και την σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας. Το «βασίλειο θα υπερασπισθεί τα εδάφη του και μπορεί να απαντήσει σε τέτοιου είδους ενέργειες οποιαδήποτε και αν είναι η πηγή τους» επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου.