Ενημερωτική Επίσκεψη Στελεχών της ΕΙΒ στα Αντικύθηρα για το Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής

Ενημερωτική Επίσκεψη Στελεχών της ΕΙΒ στα Αντικύθηρα για το Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής
energia.gr
Σαβ, 21 Σεπτεμβρίου 2019 - 16:53

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη των τεχνικών κλιμακίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) στα Αντικύθηρα, όπου το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) προχωρά στην κατασκευή του ΠΑΓΓΑΙΑ, του Παρατηρητηρίου Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής, μιας ερευνητικής και ακαδημαϊκής υποδομής μοναδικής στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τα στελέχη της ΕΙΒ επισκέφθηκαν αρχικά στις 18 Σεπτεμβρίου το ΕΑΑ στην ιστορική του έδρα στο Λόφο των Νυμφών, όπου συζητήθηκε διεξοδικά το συγκεκριμένο έργο. Στις 19 Σεπτεμβρίου μετέβησαν στα Κύθηρα, όπου στο Δημαρχείο του νησιού έγινε η επίσημη τελετή υπογραφής των τελικών συμβολαίων παραχώρησης έκτασης 35 στρεμμάτων στα Αντικύθηρα από την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων και το Δήμο Κυθήρων προς το ΕΑΑ.

Την Παρασκευή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΕΑΑ, ο πρόεδρος του ΕΑΑ καθηγητής Μανώλης Πλειώνης, ο δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης, οι διευθυντές των τριών Ινστιτούτων του ΕΑΑ (Σ.Βασιλάκος, Ν.Μιχαλόπουλος και Α.Τσελέντης), η επιστημονική επιτροπή της ΠΑΓΓΑΙΑ (Β.Αμοιρίδης, Β.Γερασόπουλος και Χ.Ευαγγελίδης) και τα τεχνικά στελέχη της EIB, με τη συνδρομή ελικοπτέρου του Στρατού Ξηράς, μετέβησαν στα Αντικύθηρα. Στον χώρο κατασκευής του ΠΑΓΓΑΙΑ στο νησί, έγινε επιτόπιος έλεγχος των ήδη τοποθετημένων επιστημονικών οργάνων του ΕΑΑ και ενημέρωση για τη μεγάλη σημασία του εγχειρήματος.

Η αρχική ιδέα του Παρατηρητηρίου ξεκίνησε το 2017 και η ΕΙΒ θα χρηματοδοτήσει το ΠΑΓΓΑΙΑ με το 75% του συνολικού ποσού που θα στοιχίσει το έργο, ενώ η εθνική συμμετοχή είναι το υπόλοιπο 25%. Με το έργο αυτό, η Ελλάδα θα συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στους πρωτοπόρους πανευρωπαϊκά στην έρευνα του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, στη μελέτη των επιπτώσεων της, στην ανάπτυξη υπηρεσιών έγκαιρης προειδοποίησης και στην έρευνα γεωφυσικών φαινομένων.

Το νησί των Αντικυθήρων θεωρείται, κατόπιν λεπτομερούς μελέτης του ΕΑΑ, ως ιδανικός τόπος συλλογής κλιματικών και γεωφυσικών δεδομένων λόγω της ελάχιστης ρύπανσης και της μικρής ανθρωπογενούς δραστηριότητας. Παράλληλα το έργο θα έχει και σημαντικές κοινωνικές διαστάσεις, βοηθώντας στην αποτροπή της πληθυσμιακής ερήμωσης του νησιού των Αντικυθήρων.