Υπέρ των συμβάσεων ετάχθηκαν και οι βουλευτές της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσεως. Επιφύλαξη δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και «κατά» ψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για έρευνες σε δύο «οικόπεδα» του Ιονίου και σε άλλα δύο στα νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης, στις οποίες εμπλέκονται εταιρείες όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια, Repsol, Total και ExxonMobil.
O υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς μίλησε για τα σημαντικά οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν σε όλες τις φάσεις και σε όλα τα οικόπεδα. «Στην φάση της έρευνας, τα πρώτα οκτώ χρόνια, είναι 140 εκατομμύρια ευρώ τα οικονομικά οφέλη και στην συνέχεια έχουν προβλεφθεί ρήτρες, φορολογικά έσοδα για το κράτος, ποσοστό 5% θα πάει στις Περιφέρειες» είπε ο κ. Θωμάς και επεσήμανε ότι θα υπάρξουν και άλλα οφέλη αφού υπάρχει η δυνατότης ανασχέσεως του brain drain με την αξιοποίηση Ελλήνων επιστημόνων και με την δημιουργία θέσεων εξειδικευμένης εργασίας και υψηλής τεχνογνωσίας, σε τομείς συνδεδεμένους με τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Ως προς το περιβαλλοντικό σκέλος ο υφυπουργός είπε ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση και αναγνωρίζουμε πως έχει γίνει ό,τι προβλέπεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία».
Παρατήρησε ότι σε κάθε πλοίο, σε όλα τα στάδια της ερεύνης και της εξορύξεως, θα έχει επάνω παρατηρητές που θα έχουν την δυνατότητα να σταματούν να λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση όποιου προβλήματος. Ο κ. Θωμάς υπενθύμισε ότι οι τέσσερις συμβάσεις έχουν περάσει από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό ότι θα υπάρχει δημόσιος έλεγχος και εποπτεία.
Ο εισηγητής της ΝΔ Μάξιμος Σενετάκης είπε ότι είναι «ευτύχημα που ο ΣΥΡΙΖΑ κατανόησε τη σημασία που έχει η μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, για την συνολική αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας με άξονα την ενέργεια». Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος υπεστήριξε ότι η νυν Κυβέρνησις έχει αλλάξει πολλά εις βάρος των συμφερόντων της χώρας.