Η εμπορική παραγωγή αργού πετρελαίου με τη μέθοδο αυτή είναι η πρώτη για την Τουρκία και λαμβάνει χώρα στη νοτιοανατολική επαρχία του Ντιγιαρμπακίρ, ανακοίνωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 29η συνεδρίαση Διαβούλευσης Και Αξιολόγησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ) που διεξήχθη στην κωμόπολη Κιζιλτζαχαμάμ, κοντά στην Άγκυρα, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.
"Η Turkish Petroleum έχει ξεπεράσει τα 50.000 βαρέλια (ημερησίως) εγχώριας παραγωγής πετρελαίου, σπάζοντας το ρεκόρ της τελευταίας 20ετίας", υπογράμμισε ο Τούρκος Πρόεδρος.
"Θέλουμε να επεκτείνουμε ακόμη περισσότερο αυτή τη μέθοδο και θα συνεχίσουμε να ανοίγουμε νέα πηγάδια", πρόσθεσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο fracking, με την οποία παράγεται το λεγόμενο σχιστολιθικό πετρέλαιο και αέριο.
Υπενθυμίζεται ότι η μέθοδος της υδραυλικής ρωγμάτωσης, η οποία χρησιμοποιεί πεπιεσμένο νερό και χημικές ουσίες, είναι μια ευρέως διαδεδομένη τεχνική που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, έχοντας οδηγήσει τη χώρα σε μία πραγματική ενεργειακή «επανάσταση», καθιστώντας την, την τελευταία δεκαετία, από χώρα-καταναλωτή σε κορυφαίο παραγωγό ενέργειας.
Ειδικότερα, χάρη στη μέθοδο αυτή, οι ΗΠΑ είναι πλέον ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, καθώς έχουν μπορέσει να αυξήσουν την παραγωγή του σε αργό πετρέλαιο από 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2008 σε 10,99 εκατομμύρια bpd το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών (ΕΙΑ).
Η υδραυλική ρωγμάτωση θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί στην εξόρυξη φυσικού αερίου, τομέα στον οποίο, όπως ανέφερε ο Ερντογάν, η Τουρκία έχει κάνει νέες ανακαλύψεις στην Ανατολική Θράκη.
"Στην αρχή του τρέχοντος έτους ανακαλύψαμε νέα πεδία στη Θράκη που διπλασίασαν τα αποθέματα φυσικού αερίου μας. Τα πεδία αυτά διαθέτουν περίπου 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, τα οποία θα καλύψουν τη ζήτηση φυσικού αερίου 300.000 νοικοκυριών για 10 χρόνια", επισήμανε ο Τούρκος Πρόεδρος.
«Η Τουρκία μπορεί να προσθέσει και τρίτο πλοίο γεώτρησης»
"Έχουμε τώρα δύο πλοία σεισμικών ερευνών και δύο γεωτρύπανα. Θα μπορούσαμε να έχουμε ένα τρίτο πλοίο γεώτρησης το οποίο μπορούμε να προσθέσουμε σε αυτό, οπότε δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα να το νοικιάσουμε από αλλού", δήλωσε ο Ερντογάν.
Ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε ότι το Φατίχ έχει πραγματοποιήσει γεώτρηση σε βάθος 4.000 μέτρων, ενώ το Oruc Reis ολοκλήρωσε το 30% της σεισμικής του έρευνας κοντά στις ακτές της Αττάλειας. Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, επίσης, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ανακοίνωσε ότι ένα από τα τουρκικά πλοία ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου θα αρχίσει σύντομα γεωτρήσεις νοτιοδυτικά της Κύπρου.
«Το πλωτό γεωτρύπανό μας Yavuz έφθασε στην τοποθεσία Guzelyurt-1. Το πλοίο μας … θα αρχίσει τις γεωτρήσεις το συντομότερο δυνατόν αφού ολοκληρώσει όλες τις προετοιμασίες του», έγραψε ο Ντονμέζ στο Twitter.
“Το μερίδιο των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί στο 48,5% - Η Τουρκία μειώνει την ενεργειακή της εξάρτηση”
Η Τουρκία κατανάλωσε 47,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση της BP Statistical Review of World Energy 2019, αλλά εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εισαγωγή φυσικού αερίου από άλλες χώρες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ανατολή.
Για να μειώσει την εξάρτηση, η χώρα προσπαθεί να διαφοροποιήσει το ενεργειακό της χαρτοφυλάκιο εστιάζοντας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
"Έχουμε ξεκινήσει τη μεταφορά φυσικού αερίου και στις 81 πόλεις μας μέχρι τα τέλη του 2018, όπως υποσχεθήκαμε", δήλωσε ο Ερντογάν. "Έχουμε αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από εγχώριους πόρους στο 65%, και έτσι εξοικονομούμε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, που ως τώρα έφευγαν στο εξωτερικό."
Το μερίδιο των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί στο 48,5% », δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα διεξάγει δημοπρασία φέτος για να ισχύ 1.000 MW σε τέσσερις περιοχές.
Σχέδια αποθήκευσης φυσικού αερίου
Η Τουρκία έχει επίσης σχέδια αποθήκευσης φυσικού αερίου προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες φυσικού αερίου που προκύπτουν κατά τη χειμερινή περίοδο και να προστατευθεί από τις διακυμάνσεις των τιμών στην αγορά.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η τελευταία φάση της μονάδας αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Αλμυρά Λίμνη (ή Λίμνη Τουζ), και η οποία θα αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα στα 5,4 δισ. κυβικά μέτρα μέχρι το 2023.
Η μονάδα έχει σήμερα δυναμικότητα φυσικού αερίου 600 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων και είναι 100% πλήρης, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι αυτή η χωρητικότητα θα διπλασιαστεί μέχρι το 2021.
Ενώ η Τουρκία διαθέτει πλούσιους πόρους βορίου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα υπάρξει ένα νέο έργο που θα χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία για τη χρήση του ορυκτού του βορίου.
"Με ένα εργοστάσιο που θα κατασκευάσουμε στο Μπαλικεσίρ, θα χρησιμοποιήσουμε καρβίδιο βορίου για την παραγωγή τακτικών οχημάτων, ελικοπτέρων, αεροπλάνων, θωρακισμένων οχημάτων και προστατευτικών γιλέκων", πρόσθεσε.
Τέλος, έκανε αναφορά στην πρόοδο στην κατασκευή των αγωγών φυσικού αερίου ΤΑΝΑΡ και Turkish Stream, που διέρχονται από την τουρκική επικράτεια.