Στην πιο κοινή μορφή του, το καύσιμο θα προέρχεται από μια πρακτικά ανεξάντλητη πηγή: το νερό. Θεωρητικά, δύο κυβικά χιλιόμετρα θαλασσινού νερού μπορούν να παρέχουν ενέργεια που ισοδυναμεί με όλα τα αποθέματα πετρελαίου που υπάρχουν στη Γη. «Είναι πανταχού παρούσα, εγγενώς ασφαλής ενέργεια με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε κλίμακα που μπορεί να τροφοδοτήσει τον πλανήτη. Για κάτι τέτοιο αξίζει να εργαστεί κανείς», λέει ο Ματ Μίλερ, πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Stellar Energy Foundation, η οποία προωθεί την ανάπτυξη ενέργειας προερχόμενης από πυρηνική σύντηξη.
Οι επιστήμονες άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι η πυρηνική σύντηξη είναι η διαδικασία που δίνει ενέργεια στον Ηλιο πριν από περίπου 100 χρόνια. Σχεδόν αμέσως άρχισαν να προσπαθούν να αναδημιουργήσουν αυτή τη διαδικασία και από το 1953 και μετά οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει πάνω από 30 δισ. δολάρια σε έρευνες για την πυρηνική σύντηξη, ενώ τεράστιες επενδύσεις έχουν κάνει στον τομέα αυτό και οι χώρες της Ε.Ε., η Ρωσία, η Κίνα και η Ιαπωνία. Μέχρι τώρα έχουν διαψευσθεί όλες οι ελπίδες για επίτευξη σημαντικής προόδου, ωστόσο η μετατροπή της θεωρίας σε πράξη ίσως να γίνει πραγματικότητα χάρη στη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στους τομείς των υπερυπολογιστών και των περίπλοκων μοντέλων, λέει ο Στίβεν Κόουλι, διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής Πλάσματος του Πρίνστον. Η πυρηνική σύντηξη οριζόταν ως «ο τέλειος τρόπος για τη δημιουργία ενέργειας με εξαίρεση ένα πράγμα: δεν γνωρίζουμε πώς να το κάνουμε», λέει ο Κόουλι. Ξέρουμε, όμως, προσθέτει, ότι η ιδέα της πυρηνικής σύντηξης είναι παραπλανητικά απλή: Δύο άτομα που συγκρούονται και συντήκονται σε ένα βαρύτερο στοιχείο εκλύοντας ενέργεια. Είναι η αντίθετη διαδικασία από την πυρηνική σχάση που χρησιμοποιείται σήμερα στα πυρηνικά εργοστάσια και στις βόμβες που είχαν ρίξει οι ΗΠΑ σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι.
Ωστόσο, στην κοινότητα των φυσικών που ασχολούνται με την πυρηνική σύντηξη δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η διαδικασία είναι όχι μόνο δυνατή αλλά και βιώσιμη οικονομικά. Τρεις νεοφυείς εταιρείες με χρηματοδότηση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων ελπίζουν ότι θα κατασκευάσουν ένα λειτουργικό και κερδοφόρο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας από σύντηξη. Η πρώτη ονομάζεται Commonwealth Energy Systems, έχει την έδρα της στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ και έχει χρηματοδοτηθεί με 115 εκατ. δολάρια από επενδυτές όπως οι Eni, Energy Ventures, Future Ventures κ.ά. Δημιουργήθηκε από καθηγητές του Κέντρου Σύντηξης και Φυσικής Πλάσματος του ΜΙΤ το 2018. Φιλοδοξεί να καταγράψει την επόμενη σημαντική πρόοδο εξελίσσοντας υπεραγώγιμους μαγνήτες υψηλής θερμοκρασίας ώστε να πετύχει πυρηνική σύντηξη. Σε δύο χρόνια ελπίζει να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες για την κατασκευή του μαγνήτη και να ολοκληρώσει την κατασκευή πειραματικού εργοστασίου έως το 2025. Θα ακολουθήσει η ανάπτυξη εμπορικού εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας από σύντηξη. «Προσπαθούμε να γεννήσουμε μια ολόκληρη βιομηχανία», λέει ο Μπομπ Μαμγκάαρντ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
(από την εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)