Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Πετρέλαιο Θέρμανσης Ζητούν οι Πρατηριούχοι

Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Πετρέλαιο Θέρμανσης Ζητούν οι Πρατηριούχοι
του Δημήτρη Αβαρλή
Τετ, 9 Οκτωβρίου 2019 - 08:36

Μειωμένη σε σχέση με πέρσι αναμένεται να είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πρατηριούχων, οι οποίοι επιμένουν στο αίτημα για κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Τόσο ο πρόεδρος των πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων 

– Εμπόρων Καυσίμων Γιώργος Ασμάτογλου, όσο και ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας Γιάννης Αληγιζάκης τονίζουν σε δηλώσεις τους, τις τελευταίες ημέρες, την ανάγκη κατάργησης του ειδικού φόρου που επιβαρύνει το πετρέλαιο. Μάλιστα ο κ. Αληγιζάκης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες τόνισε πως η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης τα χρόνια της κρίσης μειώθηκε κατά 70%. Πάντως, από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει πρόθεση κατάργησης του ειδικού φόρου, ενώ εξετάζεται η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20%. Λεπτομέρειες δεν έχουν γνωστοποιηθεί και δεν αποτυπώθηκε κάτι σχετικό και στη δημοσίευση του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τους πρατηριούχους η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να κυμανθεί στο 1,02 ευρώ ανά λίτρο.Πάντως, πριν ένα χρόνο  και συγκεκριμένα στις 16/10/2018 το πετρέλαιο θέρμανσης στην Αττική διαμορφώθηκε στο 1,135 ευρώ ανά λίτρο. Στο 1,137 ευρώ ανά λίτρο στο νομό Θεσσαλονίκης, ενώ στις Κυκλάδες ήταν 1,290 ευρώ ανά λίτρο. Επομένως, η τιμή που θα δούμε σε λίγες ημέρες αναμένεται σύμφωνα με τους πρατηριούχους να είναι μειωμένη, σε σχέση με πέρσι.

Στο πλαίσιο αυτό αύξηση κατέγραψαν οι συνδέσεις φυσικού αερίου σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα. Μόνο στην Αττική, σύμφωνα με την ΕΔΑ Αττικής «μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου  είχαν υπογραφεί 16.600 συμβόλαια, έναντι 10.300 συμβολαίων της αντίστοιχης περιόδου το 2018, δηλαδή αύξηση 61%. Η πρόβλεψη της εταιρείας για το 2019 είναι πλέον των 20.000 συνδέσεων έναντι 14.200 του 2018, δηλαδή αύξηση 41%, η οποία αναδεικνύει το αυξημένο, πέραν κάθε προσδοκίας, ενδιαφέρον των καταναλωτών για το φυσικό αέριο».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία της FuelseEurope η παγκόσμια ζήτηση για προϊόντα πετρελαίου αυξήθηκε από 96,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2016 σε 98,2 εκατ. το 2017. Ειδικότερα, η συνολική ζήτηση πετρελαίου στην Ε.Ε. των 28 ανήλθε σε 638,5 Mt το 2018, αντιπροσωπεύοντας μια ελαφρά αύξηση περίπου κατά 1,3% σε σύγκριση με το 2017.  Σε Πολωνία, Λιθουανία και Λετονία σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση. Αντιθέτως, μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση στην ζήτηση πετρελαίου ήταν η Τσεχία (-3,9%) και τη Γερμανία (-3,5%). Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως οι φόροι επί των καυσίμων συνεισφέρουν κατά μέσο όρο στο 7% περίπου των φορολογικών εσόδων των κρατών μελών. Αντίστοιχο είναι το ποσοστό και για την Ελλάδα.

email επικοινωνίας:[email protected]