Στα νέα υψηλά ιστορικά επίπεδα των 12,6 εκατ. βαρελιών ημερησίως ανήλθε η παραγωγή αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, την εβδομάδα που έληξε στις 4 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Energy Information Administration (EIA). Το προηγούμενο ρεκόρ παραγωγής είχε καταγραφεί την εβδομάδα που έληξε στις 23 του περασμένου Αυγούστου, όταν διαμορφώθηκε στα 12,5 εκατ. βαρέλια. Ο μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου παγκοσμίως, εξαιρουμένης της Αλάσκας

σημείωσε αύξηση της παραγωγής κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα, από τα περίπου 12,4 εκατ. την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Η ΙΕΑ αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για τις τιμές του αργού, για το 2020, κατά 2 δολάρια ανά βαρέλι, με βάση τις προσδοκίες ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου θα αυξηθούν κατά το επόμενο έτος, σύμφωνα με την έκθεση βραχυπρόθεσμων ενεργειακών προοπτικών που εξέδωσε τον Οκτώβριο.

Τα εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,9 εκατ. βαρέλια, ή ποσοστό 2,7%, στα 425,6 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 4 Οκτωβρίου. Η αύξηση αυτή ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη με τις αρχικές προσδοκίες της αγοράς, που ανέμενε τη μείωσή τους κατά 1,4 εκατ. βαρέλια. Τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 3,1 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΙΑ.

Τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στα εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου, μειώθηκαν κατά 0,2 εκατ. βαρέλια, στα 644,6 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Τέλος, τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 1,2 εκατ. βαρέλια, ήτοι σε ποσοστό 0,5%, σε 228,8 εκατ. βαρέλια κατά τη διάρκεια της ίδιας χρονικής περιόδου, περισσότερο από τις αρχικές προσδοκίες της αγοράς που ανέμενε, σε αντίθεση, υποχώρησή τους κατά 0,25 εκατ. βαρέλια.

Την προηγούμενη εβδομάδα τα αποθέματα βενζίνης είχαν αυξηθεί κατά 0,2 εκατ. βαρέλια.