Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί τη διεύρυνση της χρήσης της αυτοπαραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ και του συμψηφισμού, πιο γνωστός με τον όρο net metering, στο πλαίσιο της πρόθεσης της ηγεσίας του να αυξήσει τη δυναμικότητα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και να επιτρέψει τη διασπορά μικρών σταθμών ΑΠΕ, σε όσο το δυνατόν περισσότερες στέγες οικιών και επιχειρήσεων.

Υπό το πρίσμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr, το ΥΠΕΝ εξετάζει τη δυνατότητα να προβεί σε ριζική αλλαγή του προγράμματος στήριξης του net metering, έτσι ώστε να καταστεί πιο ελκυστικό για τους καταναλωτές που επιθυμούν να περάσουν και στον τομέα της παραγωγής.

Όπως υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου, το νέο μοντέλο θα μπορεί να συνίσταται στο να επιτρέπεται να διαθέτει ο λεγόμενος prosumer (σύντμηση των λέξεων producer και consumer), το πλεόνασμα της παραγωγής του σε ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο, σε τιμή, όση, λόγου χάριν και η ΟΤΣ, με το net metering να γίνεται αυτομάτως και όχι σε βάθος τριετίας, όπως συμβαίνει σήμερα.

Το μοντέλο είναι συμβατό με τους κανόνες της Ε.Ε. και εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες και στο ΥΠΕΝ θεωρούν πως θα είναι πιο αποδοτικό για τον οικιακό και επαγγελματικό καταναλωτή, παρέχοντας, παράλληλα, κίνητρο ώστε οι υποψήφιοι επενδυτές να αυξάνουν τη δυναμικότητα των φωτοβολταϊκών που προτίθενται να εγκαταστήσουν στη στέγη τους.

Επίσης, το εν λόγω μοντέλο καθίσταται ακόμα πιο επικερδές, εάν εγκαταστήσει κάποιος και μικρά, σύγχρονα, αποδοτικά και φθηνά συστήματα αποθήκευσης. Έτσι ο παραγωγός- καταναλωτής θα έχει την ευχέρεια να αποθηκεύει το πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας και να την καταναλώνει οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμεί, ή να τη διοχετεύει στο δίκτυο όταν θα παρατηρείται έλλειψη ρεύματος, με αποτέλεσμα η ΟΤΣ να διαμορφώνεται υψηλότερα.