O διεθνής οίκος αξιολόγησης διατηρεί αμετάβλητη τη συμμετοχή της χώρας μας στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των αναδυόμενων αγορών.Με αφορμή την αναβάθμιση των αναδυόμενων αγορών (Emerging Markets – EM) σε σύσταση υπεραπόδοσης, Η JP Morgan επιβεβαιώνει την ουδέτερη της σύσταση της για την εγχώρια αγορά μετοχών, διατηρώντας παράλληλα αμετάβλητη τη συμμετοχή της χώρας στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των αναδυόμενων αγορών στο 0,3% στους δείκτες MSCI EM.

 

Η τακτική (tactical) αναβάθμιση στις μετοχές των αγορών των αναδυόμενων χωρών, σύμφωνα με την JP Morgan, εδράζεται: (1) σχετική επιτάχυνση της ανάπτυξης των οικονομιών των ΕΜ έναντι των ΗΠΑ το 2020, (2) στις προσδοκίες για πτώση στην απόδοση του δολαρίου ΗΠΑ, (3) στη θετική προδιάθεση όσον αφορά τη μερική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας, (4) στις extreme εκροές στις EM που παρατηρούνται από τον Απρίλιο του 2019, και (5) στην εποχικότητα.

Οπως αναφέρεται στο Euro2day, o βασικός στόχος της JP Morgan για το δείκτη των αναδυόμενων ανέρχεται σε 1.100 μονάδες για το τέλος του έτους (Bull Case 1.250μ., Bear Case 900μ.) και στη σύσταση υπεραπόδοσης κυρίαρχο στοιχείο είναι η αναβάθμιση της Κίνας στο OW, της Ταϊβάν και του Περού σε Neutral και υποβάθμιση της τη Χιλής σε UW και της Ινδίας και της Ταϊλάνδης σε Neutral.

Η JP Morgan για την εγχώρια αγορά μετοχών υπολογίζει ότι οι τελευταίοι μήνες του έτους (Οκτώβριος - Δεκέμβριος), εμφανίζουν αρνητική εποχικότητα με μέση μεταβολή σε όρους δολαρίου +0,2% για τον Οκτώβριο, -2,9% για το Νοέμβριο και +0,8% για το Δεκέμβριο, σε αντίθεση με τις αναδυόμενες αγορές που είθισται να σημειώνουν κέρδη της τάξεως του +1,1%, +0,9% και 2,8% στους τρεις τελευταίους μήνες του έτους, αντίστοιχα. Σε όρους momentum ωστόσο, η εγχώρια αγορά μετοχών συγκρίνεται ευνοϊκά έναντι των αναδυόμενων αγορών και αποτελεί την τοπ παγκόσμια αγορά σε όρους δολαριακών αποδόσεων.

 

Παράλληλα, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, εκτιμά ότι η εγχώρια αγορά μετοχών, όπως απεικονίζεται στο δείκτη MSCI Greece, εμφανίζει δείκτες P/E για φέτος και το 2020 της τάξεως των 22 φορών και 18 φορών, αντίστοιχα.

Οι ρυθμοί αύξησης των κερδών είναι αρνητικοί για φέτος -5% και +22% για το επόμενο έτος. Το «κακό» στοιχείο που εμφανίζει η JP Morgan για την εγχώρια αγορά είναι οι αρνητικές αναθεωρήσεις των κερδών ανά μετοχή τόσο για φέτος, όσο και για το 2020.

Συγκρίνοντας την αποτίμηση της εγχώριας αγοράς σε σχέση με τους ιστορικούς της μέσους όρους αυτή εμφανίζεται χαμηλή. Ο μέσος δείκτης forward P/E είναι στις 12,6 φορές έναντι 12 φορές ως μέσος όρος 15 ετών. Σε όρους τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) ο δείκτης είναι 0,8 φορές έναντι 1,5 φοράς ως ιστορικός μέσος όρος.